Lambaran data téknis

Penelitian maca sareng nyerat kasusah nalika dewasa

ngaran: NILAI

Autori: Anna Giulia De Cagno, Kinga Gaspary sareng Solène Mantione

Imah penerbitan: Erickson


Dileupaskeun taun: 2017

Wewengkon ditalungtik: kaahlian maca, nulis, métafonologi, mémori sareng perhatian

Rentang umur: 18 - 70 taun

Struktur tés

Wewengkon linguistik

  • Pangetahuan fonologi. Tugas ségméntasi sareng sintésis fonémik anu subjekna dipenta pikeun ngarecah hiji kecap kana sora konstituénna atanapi, sabalikna, pikeun nyusunna deui ku ngadangukeun fonem masing-masing (contona, saatos nguping "ANJING" subjek kedah nyarios "C - A - N - E "atanapi sabalikna).
  • Ngaranna gancang gancang. Tugas anu poko dipénta gancang ngaranan kecap kalayan ayana panggunaan anu luhur dina presentasi visual.

Wewengkon bacaan

  • Maos kecap sareng non-kecap. Daptar 20 kecap sareng 20 kecap sanés anu disayogikeun, pikeun dibaca gancang-gancang, pikeun ngira-ngira cara leksikal sareng subleksikal.
  • Pangertian téks dina suprési artikulasi. Subjék kedah maca sareng ngapalkeun petikan nalika tugas panekanan artikulasi (sababaraha kali ngulang deui suku kata "la").
  • Maca téks. Lagu pikeun dibaca gancang-gancang.

Daérah nulis

  • Ditunjuk ku kecap sareng anu didikte ku non-kecap. Subjék kedah nyerat kecap anu dibaca sakali ukur ku anu nalungtik.
  • Diktikna sapotong. Sapotong dibaca sakabéhna teras bagian-bagian tunggal kalimat anu nyusun éta diketik hiji sakaligus (anu henteu tiasa diulang)

Daérah perhatosan

  • Perhatian sacara Visual. Tugas klasik milarian jinis target khusus dina satengahing distractors.
  • Perhatian auditory. Nu nalungtik maca daptar serat-serat anu ngagentos yén subjek kedah ngadangukeun sareng tugas ngetok pulpén dina méja unggal-unggal anjeunna ngadangu salah sahiji tina tilu serat udagan anu disayogikeun dina pangiriman.

Daerah ingetan

  • Geuwat éling kecap. Subjék ngadangukeun daptar kecap anu dibaca ku pamariksa sareng langsung ngulang saloba anjeunna tiasa émut.
  • Telat ditingal tina kecap. Pamulihan kecap anu disimpen saacanna.
  • Nomer bentang langsung sareng tibalik. Témutan memori verbal jangka pondok klasik sareng uji damel, sami sareng anu BVN 5-11 jeung BVN 12-18.
  • Ngadenge bentang. Panaliti maca daptar kalimat sareng poko, pikeun masing-masing, kedah nyandak pilihan (leres / salah) sareng nyimpen kecap-kecap panungtung unggal kalimat dina mémori.

Naros sareng Kontra

kaunggulan

La NILAI Sigana mah parantosan alami tina ayeuna nuju maca sareng maca tulisan pikeun ngitung kaahlian ieu dina umur sakola.

Teu siga batré anu sering dianggo, éta kalebet tés pikeun ngaevaluasi domain sanés anu biasana resep kana cacat diajar khusus (métafonologi, mémori sareng perhatian).

Numutkeun naon anu dilaporkeun dina manual, sadaya tés gaduh aspésipitas tinggi (tina minimum 93% dugi ka maksimal 100%), janten teu mungkin yén normolektor bakal kaliru didiagnosis salaku disleksia atanapi disorthograf.

Dibandingkeun batré anu sanésna gaduh ongkos pisan deui eusi.

defects

The kritik makroskopis munggaran anu NILAI menggah kana standarisasi standar: ngan ukur 200 subyek pikeun umur anu lega pisan (ti 18 dugi ka 70 taun!).

Dina sababaraha kelompok umur teh conto diwangun ku saeutik-saeutik jalma (kadang 8!) sareng ieu tiasa nyababkeun seueur masalah dina interpretasi skor: upami pikeun sababaraha tés batréna, sakumaha dilaporkeun ku panulis, umur henteu kabuktosan janten faktor anu relevan dina pagelaran, pikeun tés sanés anu disayogikeun ku batré anu sami parobahan kinerja nurutkeun umur. Panulis nyalira ngajak ati-ati pisan dina penafsiran sababaraha skor, ogé evaluasi kualitatif tibatan kuantitatif (anu kedahna ngamungkinkeun tés).

Teu aya tés ngagaduhan sensitipitas anu luhur: éta dibasajankeun maksimum 77% dugi ka minimum 7%, anu, ditarjamahkeun kana istilah praktis, ngakibatkeun kamungkinan luhur yén hiji disleksia moal dikenal ku batré ieu.

Sababaraha buktina mangrupikeun teu bisa dipercaya pikeun modeu administrasi anu diramalkeun: pikeun tés perhatian pendengaran, contona, teu aya file audio pikeun ngadangukeun rangsangan pendengaran tapi panaliti nyalira kedah maca daptar kecap, mastikeun yén hasilna pasti dipangaruhan ku cara administrasi anu béda antara pamariksa anu béda (manual éta bahkan henteu nunjukkeun sabaraha waktos anu kedah lami antara maca hiji kecap sareng kecap anu sanés!).

Dina sababaraha kasus éta némbongan diragukeun validitas na tés (sahenteuna sahenteuna dina raray): tés 'Pemahaman dina penekanan artikulasi' nyatana tes memori dina presentasi tinulis, janten dina kasus skor anu handap janten hésé netepkeun naha ieu gumantung kana defisit pamahaman téks atanapi dina mémori episodik.

conclusions

La NILAI ngagambarkeun batré anu sababaraha jasa tapi ogé cacad utama. Éta pasti tiasa janten salah sahiji alat adjuvant dina evaluasi pikeun disangka DSA déwasa tapi éta kedah didukung ku alat sanésna sareng seueur ati-ati dina nafsirkeun skorna.

Ringkesna, éta tiasa dihartikeun salaku batré satengah suksés: pilihan tés anu saé tapi kalibrasi anu henteu cekap anu ngabatesan réliabilitas hasilna.

Anjeun ogé tiasa resep:

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Perhatian sareng konsentrasi