Sikep mangrupikeun kalakuan anu muncul mimiti pisan ka murangkalih sareng miheulaan naon anu bakal janten komunikasi verbal. Sacara umum urang tiasa ngabagi sapuan kana déictic (kalakuan nunjukkeun) e ikonik (coba tiru naon).

Téori klasik ngeunaan kamekaran komunikasi ngabagi déictics kana dua kelompok:

  • Kaisar (nalika murangkalih nunjuk)
  • Déklarasi (nalika anak nunjuk pikeun ngabagi émosi sareng pangalaman).

Numutkeun ka psikolog Amérika Michael Tomasello (Asal usulna komunikasi manusa) pandangan ieu réduktif pisan. Nyatana, dina séri percobaan anjeunna nyorot kumaha budakna tong ngawatesan diri nyalira pikeun nyugemakeun, tapi ngaharepkeun déwasa pikeun ngabagi émosi anu anjeunna raoskeun kana hiji obyék; komo deui, gerakan biasana bisa ningali objék jeung kajadian anu aya di luar paménta langsung pikeun hal anu katingali. Fénoména ieu, anu sigana tiasa dianggurkeun, tibatan aranjeunna nekenkeun kapamilikan kaahlian anu penting pisan dina bagian tina murangkalih: milari perhatian anu babarengan, kasadaran kana élmu sareng ekspektasi anu sanés, nyiptakeun titik umum.


Pikeun panulis Amérika, janten, aya déwa prasyarat kognitif panggunaan sikep akhir anu, dina kanyataanna, bakal tiasa dilakukeun sacara fisik budak pikeun ngalakukeun ti mimiti bulan hirup, tapi anu sacara sadar dianggo ku budak sakitar 12 bulan

Sareng gerakanana anu ikonik? Sanaos aranjeunna langkung kompleks tina sudut pandang kognitif sareng ku sabab éta muncul engké, aranjeunna condong turun gancang sakitar 2 taun umur. Anu jadi sabab utama nyaéta munculna basa lisan anu ngagantikeun polah tiruan: nalika urang diajar hiji kecap, urang lirén ngadamel pantomim tina objék anu dimaksud kecap; barina ogé, ngagunakeun kecap langkung gampang sareng langkung mirah. Sabalikna, sikep déictic tetep pikeun waktos anu langkung lami, bahkan nalika kecap munggaran muncul. Dina fase kahiji, kanyataanna, éta ngahijikeun basa (budak tiasa nyarios hiji kecap - contona kecap pagawéan - ku dikaitkeun sareng polah), sareng pamustunganana éta henteu pernah ngaleungit lengkep. Langkung sering tibatan anu disangka, kanyataanna, urang déwasa ogé nunjukkeun jalma anu caket pikeun nguatkeun atanapi nambihan naon anu urang nyarios sacara lisan.

info leuwih lengkep: Michael Tommasello, Asal usulna komunikasi manusa, Milan, Cortina Raffaello, 2009.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
neangan