Dorta, bepre, buolo… Éta tiasa dianggap batal teu kahaja tina basa, nyaéta kecap anu tiasa ngagaduhan hartos dina basa Italia, tapi éta henteu ngagaduhan éta ngan kusabab, mangabad-abad, teu aya anu nampi éta ka aranjeunna. Nyatana, henteu pasti yén aranjeunna henteu ngagaduhan hartos ieu dina basa sanés basa Itali (atanapi dina dialek lokal) atanapi yén aranjeunna henteu kéngingkeunnana di payun. Kusabab kitu aranjeunna diartikeun non-kecap (dina basa Inggris pseudowords)

Aspék anu penting, sareng ku sababaraha cara kontroversial, nyaéta kecap sanés anu biasa dianggo dina tés maca matuh fonotaksis tina basa Itali. Sacara sederhana, sanajan éta sanés kecap Italia, éta tiasa kusabab aranjeunna hormat kana sekuen vokal sareng konsonan layak dina basa urang. Hayu urang nyandak milik urang, salaku conto Generator non-kecap sareng kami nyetél struktur (mis: CV-CVC-CV). Kalayan tiap klik kami bakal kéngingkeun sababaraha kecap sanés: zefalfi, lidetre, gupecca. Sakumaha anjeun tiasa tingali, aranjeunna ngahargaan sagala aturan komposisi Italia. Pondokna, urang moal nampi kecap sapertos: qalohke atanapi puxaxda.

Alesan kunaon kecap-kecap henteu dianggo, dina maca sareng nyerat, éta ngamungkinkeun urang pikeun nalungtik anu disebat jalur fonologis, éta mékanisme anu ngamungkinkeun urang pikeun mecahkeun kode "potongan" unggal kecap sareng ngarobihna, sakedik-sakedik, janten graphemes (dina hal nyerat) atanapi kana sora (dina hal maca nyaring). Cara fonologis mangrupikeun cara anu khusus pikeun maca kecap-kecap asing atanapi henteu dikenal, tapi tétéla lambat pisan pikeun kecap anu urang terang (nyatana, urang maca kecap-kecap ieu "sakedapan" ku ngaktipkeun anu disebut ngalangkungan léksikal). Tina babandingan antara jalur fonologi sareng jalur léksikal dimungkinkeun pikeun nyusun hipotesis ngeunaan ayana atanapi henteuna disleksia dina murangkalih atanapi déwasa.


Alesan anu sanés anu sanés pikeun nganggo sanés kecap nyaéta kanyataan yén, kusabab éta henteu aya dina basa Italia, aranjeunna dianggap langkung "nétral" kanggo évaluasi barudak, nonoman sareng déwasa anu henteu nyarios basa Itali sapertos L1. Nyatana, sesah ngarepkeun yén budak lalaki anu kirang kakeunaan Italia bakal tiasa maca kecap gancang-gancang jalma anu kakeunaan aranjeunna mangtaun-taun, bari dipercaya yén non-kecap tiasa ngerakeun duanana sami, sabab kuduna janten énggal pikeun duanana. Tapi naha éta bakal leres?

Sabenerna aya sahanteuna dua aspek kritis anu pas pikeun naon anu urang nyarioskeun sateuacanna:

  • Kecap anu sanés kecap, pikeun sagala tujuan sareng tujuan, kecap anu teu aya sareng kedah didekode sacara gembleng. Nanging, sadaya kecap sanés anu kami tulis dina mimiti tulisan ieu (dorta, bepre, buolo) aranjeunna mirip pisan sareng kecap-kecap anu aya dina basa Itali (panto, hare, alus atanapi taneuh); naha urang tiasa pastikeun yén kecap sanés didékode sacara lengkep? Naha kecap "tamente" sareng kecap "lurisfo" dibaca kalayan gancang sami atanapi anu baheula kapangaruhan ku ayana ahiran -mente anu dianggo frékuénsi ekstrim dina basa Italia? Dina pengertian ieu kami nyarios "kecap-rupa”Tina sanés kecap: aranjeunna diciptakeun kecap, tapi kadang pisan - teuing - mirip sareng kecap anu leres-leres aya. Ieu tiasa nguntungkeun pamaca Italia asli tibatan jalma anu kirang kakeunaan sareng sabagian tiasa ngaktipkeun cara léksikal (anu urang hoyong hindarkeun). Sedengkeun pikeun jalma déwasa, contona, kuring nganggap éta pisan langkung nunjukkeun dis-kecap aki-aki BDA 16-30.
  • Kecap sanés anu dianggo dina évaluasi bacaan ngahargaan fonotis Italia sareng sanés, contona, basa Norwegia atanapi Jérman. Fénoména ieu tiasa masihan ka anu maca Italia hiji kaunggulan tibatan Norwegia atanapi Jerman, sareng ku sabab éta bakal népakeun nétral tina sanés kecap sanés.

Sanaos watesan ieu, sanés kecap sanés dianggo dina évaluasi sareng perlakuan jalur fonologis dina maca atanapi nyerat, boh di murangkalih boh déwasa. Di daérah anu terakhir, kajian ngeunaan Professor Basso, anu nganggap éta sanés kecap salaku hiji-hijina padika pikeun mastikeun damel dina jalur fonologis. Nanging tina pangalaman pribadi, kuring mendakan seueur kasusah dina nyiapkeun karya-karya awét anu sanés kecap-kecap, khususna kusabab jalma-jalma aphasic kadang-kadang sesah pikeun mikawanoh ayana atanapi sanés kecap, sareng ngagarap kecap-kecap anu diciptakeun dianggap salaku sumber kabingungan sareng runtah waktos. Seueur pasién, kanyataanna, ngadorong pikeun cageur deui kecap-kecap anu aya, sareng aranjeunna parah nyerna karya dina sanés kecap.

Pamustunganana, non-kecap tetep luhur sadaya alat dasar pikeun ngagaduhan ideu ngeunaan mékanisme anu aktip sareng dianggo dina maca; ngabandingkeun sareng kecap duanana tina segi kagancangan sareng akurasi nyayogikeun inpormasi berharga ngeunaan strategi anu dianggo ku poko sareng ngamungkinkeun anjeun nyetél padamelan habilitasi atanapi rehabilitasi anu hadé.

Anjeun ogé tiasa kataji ku:

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Naon hubungan antara DSA sareng kognitif poténsial anu luhur?