Lambaran data téknis

Perhatian sareng konsentrasi

ngaran: Perhatian sareng konsentrasi

Autori: Suci Sakali deui

Imah penerbitan: Erickson


Dileupaskeun taun: 2000, 2013

Kawasan dirawat: perhatian sareng fungsi eksekutif (tés sareng pelatihan)

Rentang umur: 6 - 96 taun

gambaran

'Perhatian sareng konsentrasi'mangrupikeun program anu dirancang pikeun nganilai sareng ngalatih anu bénten komponén perhatianekhususna ngadukung perhatian, perhatian anu selektif, dibagi waé, memori jangka pondok, memori gawe e inhibisi.

Éta sapinuhna komputerisasi (kalebet CD-ROM sareng manual anu alit) sareng diwangun ku dua bagian: salah sahiji ujian sareng salah sahiji latihan, mirip pisan ka anu sanés, dumasar kana sampel 648 jalma badé ti umur 6 nepi ka 96 taun.

kalibrasi dibagi kana 3 tingkatan saluyu sareng kelompok umur anu ditujukeunana:

Tingkat 1. 6 - 9 taun sareng 65 - 96 taun umur

Tingkat 2. 10 - 18 taun umur

Tingkat 3. 19 - 64 taun umur.

Pikeun unggal ujian atanapi sési pelatihan anu dilaksanakeun, programna kalebet waktos median, jumlah kasalahan sareng panyalahan.

Di handap ieu kami bakal ngajelaskeun ngan ukur struktur batré tés sabab program latihan praktis sami sareng tes anu sami.

Struktur latihan sareng latihan

Kénging réaksi

Tés waspada klasik anu mana, nalika aya stimulus visual, anjeun kedah pencét tombol gancang-gancang

Laju sareng precision

Serangkaian angka némbongan dina monitor (tina 1 dugi ka 6) diantarana, tina waktos ka waktos, salah sahiji hurung sababaraha detik saatos anu sanés. Tugas subjek nyaéta mencét gancang-gancang nomer anu saluyu sareng nomer anu bercahya dina layar.

Pilihan sareng konsentrasi

Tes ieu diwangun ku dua sub-tés:

a) Pangakuan auditory. Subjék, ngupingkeun séri surat anu diucapkeun ku sora anu dirékam, kedah pencét gancang tombol unggal waktos anu disebatkeun kecap target.

b) Pangakuan Visual. Subjék éta ningali séri gambar nembongan, hiji-hiji. Iraha waé target gambar nembongan, anjeunna kedah gancang mencét tombol.

c) Pangakuan spasial. Matrix anu gaduh desain béda dina monitor; mimitian ti gambar kénca luhur, kursor nyorot hiji gambar sakaligus, ngagulung ka katuhu. Tugasna nyaéta gancang mencét konci unggal waktu kursor nyorot salah sahiji target stimulasi.

Lebar perhatian

Tés ieu diwangun ku dua tés anu sami sareng bentang angka anu aya dina BVN 12-18:

a) Repetisi langsung tina nomer. Urutan nomer muncul dina monitor (hiji digit katingali dina hiji waktos). Tugas subjek nyaéta pikeun nyalin éta ku ngetikkeun urutan penampilan anu leres tina angka anu sami.

b) Repetisi ngabalikeun angka. Urutan nomer muncul dina monitor (hiji digit katingali dina hiji waktos). Tugas subjek nyaéta pikeun nga-réproduksi ku ngetik sababaraha urutan tampilan tina angka anu sami.

Disebarkeun perhatian

Serangkaian rangsangan pendengaran sareng visual ditepikeun sakaligus. Tugas subjek nyaéta pencét gancang konci nalika gambar udagan némbongan sareng pencét gancang konci sanés nalika nguping kecap udagan.

Résistansi tahan

Ieu mangrupikeun dua tés dumasar kana paradigma test Stroop:

a) Colore. kecap némbongan nunjukkeun 5 kamungkinan warna, tina warna anu sami dituduhkeun ku kecap (contona, kecap "beureum" beureum). Subjék kedah mencét tombol saluyu sareng unggal warna anu dituduhkeun ku unggal kecap sakumaha gancang-gancang.

b) gangguan. Waktos Ieu kecap-kecap tiasa nyerat dina warna anu béda unggal waktos, henteu paduli kana hartos kecap éta nyalira (contona, "beureum" tiasa ditulis hideung). Subjék kedah mencét tombol saluyu sareng warna anu kecapna ditulis unggal waktos (contona, upami kecap "beureum" ditulis hideung, maka konci anu saluyu sareng hideung kedah diteken).

Milarian langkung ti

Ieu mangrupikeun sababaraha tés anu sami sareng anu 'Attective Matrices Test' anu kawéntar:

a) langsung. Subjék ditampilkeun tilu hurup; tugasna nyaéta milih sadayana, gancang-gancang, dina matriks sareng distraktor.

b) pisuil. Tugas sami sareng anu saacanna tapi nganggo simbol abstrak tinimbang hurup.

Naros sareng Kontra

kaunggulan

'Perhatian sareng konsentrasi'mangrupikeun batré uji anu ngagaduhan kaistiméwaan anu teu diragukeun gampang pikeun ngurus saprak ampir sakabéhna otomatis.

Éta kalebet nomer seueur pancén pikeun tujuan panalungtikan komponén atos seueur anu sering teu diémutan ku batré anu sanés.

Salaku sering kajadian pikeun ujian imah ieu publikasi, biaya anu rada rendah lamun dibandingkeun jeung harga penerbit anu sanés.

defects

Sakumaha ditingali ku aki-aki anu sanés parantos diulas ku panerbit anu sami, 'Perhatian sareng konsentrasie'nampilkeun a sajumlah leutik jalma dina sampel calibration: 648 kanggo kisaran umur 90 taun !.

Aya ngan ukur 4 kelompok umur: 6 - 9 taun, 10 - 18 taun, 19 - 64 taun sareng 64 - 96 taun. Sakumaha anu tiasa ditingali, jalma anu diarepkeun ngagaduhan kinerja kognitif anu béda-béda dikelompokeun dina unggal kurung. Ngan pikeun masihan conto, dina sadaya tés sina ngarepkeun pagelaran anu sami naha pamariksaan umur XNUMX taun atanapi hiji-langkung-XNUMX!

Kinerja digolongkeun kana kwartil, nunjukkeun ukur kuartil handap (persentil 25), median (persentil 50) sareng kuartil luhur (persentil 75), sahingga masihan kami inpormasi anu goréng pisan ngeunaan performa dibandingkeun normal.

Buku manual leutik sareng uninformative: di jero teu aya indikasi ngeunaan validitas sareng reliabilitas tés anu disayogikeun ku batré ieu, sapertos kitu bahkan henteu aya panilitian pikeun ngadukung épéktipitas latihan anu diusulkeun dina parangkat lunak ieu.

Pelatihan ngan idéntik sareng tés.

conclusions

Dibikeun watesan anu ageung pisan dina ngitung performa perhatian, 'Perhatian sareng konsentrasie'ngagambarkeun alat utiliti klinis anu diragukeun. Sanaos kitu éta tiasa manpaat pikeun ngaévaluasi performa tina sudut pandang kualitatif, nunjukkeun rupa-rupa tés anu aya dina batréna. Dina waktos anu sasarengan tiasa dianggo pikeun nyandak sababaraha ide dina bidang rehabilitasi sareng paningkatan komponén anu aten-aten.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Penelitian maca sareng nyerat kasusah nalika dewasa