"Bejakeun ka abdi sadaya sato anu aya dina émutan anjeun dina menit". Ieu pangiriman uji khas tina Kaparigelan semantik, aya dina batré anu béda pikeun umur pamekaran sareng déwasa (BVN, BVL, NEPSY-II pikeun sawatara ngaran). Tésna gancang dikokolakeun (hiji menit per katégori) sareng, panginten ogé ku alesan ieu, seueur dianggo dina meunteun neuropsychological. Tapi naon persisna ngukur?

Pasti pikeun hasil ngalaksanakeun tés kaparigelan semantis perlu aya anu saé gudang léksikal sareng semantik ti mana ngagambar kecap-kecap anu leres. Gudangna nyalira, tangtosna henteu cekap. Kana éta urang kedah nambihan kamungkinan aksés éta kalayan gampang

Unsur penting sanésna nyaéta tina taktik pikeun ngadopsi: aya jalma anu, sakali ngaidentipikasi serangga (contona: "ngapung"), teraskeun sareng unsur kelas anu sami ("tawon", "tanduk", "lebah") sateuacan béak sareng ngalih ka sét anu sanésna sato kalayan ciri anu sami ("beo", "japati", "elang"); aya anu, contona, anu langkung resep ngagunakeun strategi fonologis ("anjing", "kenari", "hummingbird", "cormorant", "buaya").


Anjeun ogé kedah tetep asup ingetan jawaban-jawaban anu parantos dipasihkeun pikeun nyegah pengulangan.

Tungtungna, kusabab tés lemes biasana ngeunaan dua kategori semantis (contona, "Makanan" sareng "Sasatoan") sareng dua kategori fonologis (contona, "Kecap dimimitian ku S" sareng "Kecap dimimitian ku F") penting pisan pikeun ngagaduhan kado ti kalenturan supados henteu nyangkut dina subkumpulan tina kategori anu sami (contona, henteu tiasa nyarios nanaon salain ti serangga pikeun kategori "Sasatoan") atanapi dina petikan tina hiji tés ka tés anu sanés (kajadian, contona, éta sababaraha barudak sareng déwasa, dina tés "Béjakeun ka kuring sadayana kecap anu dimimitian ku S" tetep waé ngan ukur sato sapertos "Oray", "Scorpio", sareng sajabina).

Tina sudut pandang ieu, éta mangrupikeun tés anu "kotor" pisan anu henteu ngukur fungsi anu khusus, tapi kapangaruhan ku épisiénsi (atanapi éfisiénsi) sababaraha fungsi. Sababaraha panilitian, kalebet hiji Italia ku Reverberi sareng kolega Anjeun [1], parantos nyobian ngaidéntifikasi sub-komponén dina tés lemes semantis sareng cara dimana ieu tiasa némbongan dina sababaraha jinis gangguan (tina Panyakit Alzheimer kana sababaraha jinis Progressive Aphasia Utami).

Janten naha nganggo éta? Mimiti sababna, dina déwasa, rupa-rupa patologis degeneratif mimitina tiasa mujudkeun dirina ku réduksi gudang léksikal-semantis sareng / atanapi aksés relatif. Maka urang gaduh tés anu tiasa dilaksanakeun dina waktos anu singget anu tiasa masihan kami inpormasi munggaran ngeunaan kaayaan kaséhatan komponén linguistik ieu. Salajengna, pikeun jalma déwasa, tés anu langkung rumit parantos dikembangkeun, khususna nunjukkeun pikeun anu ngagaduhan pendidikan anu langkung luhur, sapertos kalimat silih ganti kosta sareng kolega [2]. Salajengna, sanaos sesah pisan pikeun ngaidentipikasi situs lesional mimitian ti tés ieu, urang terang yén sacara umum kasusah dina fluores lisan fonologis langkung aya hubunganana sareng karusakan payunis, sedengkeun sajumlah leutik réspon kana fluénsi semantis aya hubunganana sareng karuksakan anu aya hubunganana sareng lobus temporal [3].

Bibliografi

[1] Reverberi C, Cherubini P, Baldinelli S, Luzzi S. lemes semantis: dasar kognitif sareng kinerja diagnostik dina pikun fokus sareng panyakit Alzheimer. Cortex. 2014 Méi; 54: 150-64. doi: 10.1016 / j.cortex.2014.02.006

[2] Costa A, Bagoj E, Monaco M, Zabberoni S, De Rosa S, Papantonio AM, Mundi C, Caltagirone C, Carlesimo GA. Standarisasi sareng data normatif anu dicandak dina populasi Italia pikeun alat lemes lisan anyar, tés kaparigelan alternatip fonémik / semantis. Neurol Sci. 2014 Mar; 35 (3): 365-72. doi: 10.1007 / s10072-013-1520-8

[3] Henry, JD, & Crawford, JR (2004). Tinjauan Meta-Analitik ngeunaan Kinerja Kaparigelan Lisan Ngalangkungan Léi Kortikal Pokus. Neuropsychology, 18 taun(2), 284-295.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
aksés istiméwa aphasiaanalisis biantara