Urang sadaya gaduh sababaraha jalma dina kahirupan urang anu tiasa ngingetkeun detil anu henteu dipikahayang pikeun urang. Urang sigana ogé bakal terang sababaraha film atanapi karakter seri TV anu tiasa ngémut sadayana, sapertos komputer. Naon sababaraha jalma terang yén kamampuan pikeun ngapalkeun tiasa ningkat ku sababaraha téknik sareng latihan anu sakedik. Ieu naon anu muncul tina panalungtikan anyar ngeunaan topik éta[1].

Hayu urang léngkah deui ...

Aya anu bakal nguping ngeunaan Kajadian énggal ngeunaan Dunya metodeu loki, alat konseptual dina dasar na sagala rupa téknik anu dianggo ku atlit memori (pamilon tina kajawaraan anu kasebat). Sacara ringkes, pikeun anu henteu terang, metode ieu diwangun dina ngahubungkeun inpormasi pikeun émut kana lingkungan sareng jalur anu parantos dipikanyaho, ngeksploitasi tuturan otak urang nganggo kamampuan mnemonic urang pikeun ngoméntasikeun diri urang sorangan dina rohangan (kami nyarankeun maca ngawawancara geulis ieu kanggo psikolog Edvin Moser, hadiah nobel pikeun ubar dina 2014).

Hayu urang bayangkeun anu urang badé nyimpen toko balanja anu, pikeun genah, urang ngan ukur gaduh 4 barang: roti, tipung, tomat sareng pasta.


wangunan mémori 1

Nyederhanakeun prosedur sapertos jéntré, urang kedah nempatkeun unsur-unsur anu disimpen dina lingkungan anu dipikanyaho sapertos, sapertos bumi, bumi anjeun. Sakali deui, pikeun ngagampangkeun konsépna, urang ngagambarkeun lingkungan kalayan jalan skématis.

Sakumaha urang tiasa tingali, éta masalah pikeun nggambarkeun objék sareng posisi mental dina sapanjang jalan. Pikeun nginget aranjeunna engké, sadaya anu urang kedah lakukeun sacara mental ogé ngémutan rancana perjalanan ieu ku cara "ningali" barang anu ku kami parantos diapalkeun. Sederhana, sanés?

wangunan mémori 2

Hayu urang ngaléngkah kana panalungtikan ...

Nu nulis pangajaran[1] mimitina aranjeunna milih sakelompok atlit memori sareng sakelompok jalma "normal", tunduk kabeh pikeun tes memori (hafalan 72-kecap) sareng imaging magnetik résonansi (teknik visualisasi otak anu, ngalangkungan mesin tinangtu, ngamungkinkeun anjeun. nengetan tempat anu paling aktip dina waktos anu ditangtukeun). Parantos 20 menit, kamungkinan pikeun mendakan data di handap ieu: atlit tiasa nginget ampir sadayana tina kecap (rata-rata 71 kaluar tina 72) sedengkeun anu sanés-sanés émut ngan ukur satengah tina aranjeunna (sakitar 40).

Dina jurus anu kadua sanés-atlit dibagi jadi 3 kelompok:

  • Grup munggaran parantos janten a latihan memori jangka panjang, tahan 6 minggu, diajar mnemotéhnik sami sareng anu dianggo ku atlit ingetan
  • Grup kadua parantos janten a palatihan tina memori gawe, salawasna tahan 6 minggu
  • Grup katilu henteu ngalaksanakeun latihan naon waé

Sadaya jalma anu kagolong kana tilu kelompok ngalaman uji coba sareng imaging résonansi magnetik sateuacanna sareng saatos pelatihan (kelompok katilu jelas, teu sapertos anu sanés, dirévaluasi deui saatos 6 minggu teu aktif).

Kana parantos réngsé pelatihan subjek anu dilatih latihan mnemotéhnik parantos ningkatkeun kamampuan ku ngadeukeutan atlit ingetan; komo deui, pola aktivasina utekna ogé parantos ngamimitian sareng atlit memori. Parobihan ieu diteruskeun deui saatos 4 bulan tanpa latihan salajengna.

Dina dua kelompok sanés, kumaha, henteu aya parobahan anu penting ditaliti.

Henteu kéngingkeun pamikiran anu éta mangrupikeun waktos latihan anu cekak (kirang langkung sasih satengah). Sanajan kitu, anu cangcaya tetep yén téknik ieu henteu ngémutan kana kontéks anu sanés tibatan hiji ékspérimén, nyaéta, penting pikeun niténan naha jalma-jalma anu mikiméwa mnemotéhnik ieu tiasa teras nyandak kauntungan tina aranjeunna dina kahirupan sapopoé. Tapi, paniliti langkung diperyogikeun pikeun ngajawab patarosan terakhir ieu.

 bibliografi

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kulem sareng pikunrasa nomer sareng matématika maju