Karusakan fungsi memori mangrupikeun salah sahiji kakurangan kognitif anu paling umum saatos kacilakaan otak [4]. Nalika urang ngobrol ngeunaan kakurangan memori urang biasana mikir ngeunaan kasusah dina nginget kajadian baheula atanapi diajar inpormasi anyar; dina hal ieu urang ningali anu disebut memori épisode.
Tapi nalika urang ngarujuk kana tindakan anu bakal dilakukeun dina waktos salajengna maka urang ngobrol ngeunaan éta sudut pandang. Éta kamampuan pikeun nginget ngalaksanakeun hiji waktos dina waktos anu pantes ngajantenkeun hiji tindakan sareng dianggap bagian dasar tina fungsi kognitif anu ngamungkinkeun otonom dina kahirupan sapopoé. [12]. Numutkeun ka Ellis [2] mémori calon calon 5 fase:

Latihan sareng Coding niat pikeun ngalakukeun tindakan

Ngajaga niat pikeun interval waktos


Pamulihan niat

Pelaksanaan tindakan dina waktos pr tautél

Hasil tina evaluasi

Sanaos modél béda parantos dikembangkeun pikeun ngajelaskeun prosés anu kabetot dina mémori calon, aranjeunna sadayana ngabagi 3 elemen anu umum: waktos anu pas antara pembentukan sareng palaksanaan niat, henteuna éksternal "pitulung" anu ngabantosan pamulihan ti mémori tina maksud ieu, sareng peryogi ngaganggu tindakan kanggo ngerjakeun lampahkeun niat [10]. Anu dibuktikeun tina formulasi ieu yén éta tiasa ngahiji sareng sababaraha fungsi kognitif, khususna memori épodis sareng fungsi eksekutif: kaahlian metakognitif aya hubungan sareng cara memori anu kabentuk, ngarencanakeun, ngawaskeun tingkah laku, ngingetan eusi tina niat (supados aranjeunna konsisten sareng paripolah kamajuan) sareng kamampuan mariksa yén hasilna luyu bakal ngalibetkeun kalayan niat awal [1].

Ngirangan tina kamampuan ieu tiasa mangaruhan sudut pandang sareng betah dimana eta janten intuitif dirobih nuturkeun tatu otak. Kusabab ieu seueur usaha parantos dilakukeun pikeun ngarémutan mémori pandang. Grup peneliti [9] parantos parantos ngabuktikeun bukti dina karya ilmiah nyobian ngartos téknik anu paling mujarab pikeun tujuan ieu. Nganggo kriteria kualitas aranjeunna parantos milih 11 panaliti anu matuh kriteria ieu, ngagambarkeun seueur inpormasi anu pikaresepeun anu tiasa kami ngarepkeun ku cara kieu:

Dina kalolobaan kasus, panlitén geus fokus kana anu disebut metode kompensasi (strategi pikeun ngaliwat kasusah tinimbang ngabalikeun fungsi anu luka) dumasar kana bantuan éksternal, sapertos buku diari éléktronik sareng aplikasi smartphone

Bantuan eksternal sigana saleresna tiasa dianggo ti pasien anu ngagaduhan kacilakaan otak sareng sigana ningkatkeun kinerja mnemonic sareng otonom sapopoé

Ogé paluruh dumasar kana strategi pikeun nyimpen sareng nyandak inpormasi aranjeunna sigana rada efektif

Kaseueuran panalungtikan dituju sawawa sareng sababaraha anu dianggap pamulihan dina jaman pamekaran

Hayu urang khusus

Sakumaha anu dijelaskeun di luhur, kalolobaan panaliti parantos fokus kana pamakean pitulung luar dianggap pasif: buku catetan éléktronik (upamana NeuroPage), parékam sora atanapi aplikasi smartphone (sapertos Google Calendar) anu dina waktos anu tos kabentukkeun ngingetkeun pasien yén éta waktos parantos ngalaksanakeun kagiatan, dituduhkeun ku alat éta sorangan. Ku cara kieu masalah émut-éputan dina waktos anu saé bakal dikirangan (sahenteuna sabagian) ka fase organisasi, nyaéta, kana setting alat anu kalebet aranjeunna ngandung inpormasi anu dipikabutuh (katerangan kagiatan anu bakal dilakukeun) sareng aranjeunna ngirimkeun béwara ka waktos anu waktos sapertos, upamana, jam alarm.
Dina sagala rupa paniliti pasien parantos diajar, ngaliwatan téknik sapertos diajar bébas kasalahan sareng cuesing musna, panggunaan bantosan anu kasebat pikeun ngimbangan kasusah sapopoé dina lapangan mnemonic, dina pamekaran, umur déwasa sareng umur pikun. [3][4][7][8][10][11][12][13][14] kalayan hasil anu pikaresepeun pisan ampir sadaya pasien ningkat pangabisa aranjeunna pikeun nyumponan komitmen anu dijadwalkeun, ningkatkeun otonomitasna sareng ngirangan setrés dina caregiver. Hal ieu ogé kedah dicatet yén panggunaan téknologi nyebar sareng panggunaan poéan salaku agenda éléktronik ku seueur jalma biasa ngajantenkeun alat ieu langkung kirang stigmatizing dina kahirupan sapopoé.

Upami sabagéan ageung paniluan museurkeun kana panggunaan pitulung luar pasip (i.e. anu ampir lengkep ngagantikeun fungsi cacad), sababaraha pangarang [5][6] aranjeunna naliti kamungkinan ngenalkeun bantuan éksternal aktip yén ngan ukur masihan pitulung pikeun émut gaduh komitmen, tapi nyésakeun bagian anu penting pikeun pasien: émut naonjangji dicandak sareng dimana waktu kedah ngalengkepan éta. Panaliti maréntahkeun hal anu badé digunakeun strategi metakognitif pikeun ngakses inpormasi anu disimpen pikeun ngalaksanakeun tindakan anu tos kabentuk dina waktos anu leres. Anu kasauran nampi salaku pesen tunggal anu tiasa dianggo dina iraha waé waktosna (ku sabab éta henteu aya hubunganana dina waktos anu leres dina ngalaksanakeun tindakan), ku kecap anu ditetepkeun anu teu ngandung inpormasi dina tindakan anu bakal dilakukeun. Jinis "knot knot" ieu parantos kabuktosan cekap pikeun ngingetkeun pasien pikeun nempatkeun tempatna strategi anu diajar supados ngémutan naon anu parantos dihafal teras ieu, parantos kabuktosan mangpaat dina ngalaksanakeun seueur deui tindakan ti kajadian tadi. Éta kapaké kanggo dicatet yén nyusun ieu pendekatan ogé nyababkeun hasil anu pikaresepeun ogé umur ngembang sanaos, salaku panulis sorangan nunjukkeun [6], meryogikeun a keterlibatan aktif ogé sepuh sareng staf sakola, sakumaha sesah diperoleh salaku penting.

Bukti ngeunaan pemulihan memori épék

Salaku panulis ulasan urang dina urusan sareng nunjuk [9], tina hasil panaliti anu diperhatoskeun munculkeun unsur anu nunjukkeun kamungkinan ningkatkeun fungsi émut pikeun pangémutan, henteu ngan ukur ngimbangan éta: dina tilu paniluan dumasar kana pamiaraan éksternal pasip. [3][13][14] Gelar pamutahiran tangtu ditingali dina kamampuan pikeun ngalaksanakeun komitmen dina waktos anu ditangtukeun, bahkan saatos ngaleungitkeun alat éléktronik anu dijantenkeun alat. Panaliti krasny-Pacini [6] dumasar kana strategi metakognitif, éta ogé nyéépkeun pamekaran dina tugas sanés tina ékspérimén, nyésakeun kamungkinan generalisasi hasil ieu di luar setting panalungtikan.

conclusions

Dibere naon anu disorot ku ulasan ieu [9] klinik bakal gaduh cara rehabilitasi béda anu aya anu ngabuktikeun efektif, utamana dumasar kana:

pitulung luar pasip anu utusan inpormasi pikeun dikenang deui ka alat éléktronik;

bantuan éksternal aktip anu meryogikeun pasien pikeun ngélingkeun sababaraha inpormasi anu henteu aya dina alat éta,

strategi metakognitif anu ngamungkinkeun sabar ngaoptimalkeun sumber daya kognitifna pikeun ngajantenkeun mangpaatna.

Nanging, aya kabutuhan pikeun dilegakeun studi ka jaman pamekaran, pikeun nerapkeun prosedur anu langkung ketat sapertos percobaan dikendalikan sacara acak (studi ogé kalebet dina ulasan literatur ieu single-hal) sareng ngagaduhan inpormasi anu langkung seueur ngeunaan jinis rehabilitasi anu paling cocog dumasar kana karakteristik pasien individu.

Bibliografi

  1. Dobbs, AR, & Reeves, MB (1996). Memori prospektif: Langkung ti mémori. Memori prospektif: Téori sareng aplikasi, 199-225.
  2. Ellis, J. (1996). Memori prospektif atanapi realisasi niat anu telat: Kerangka konseptual pikeun panalungtikan. Memori prospektif: Téori sareng aplikasi, 1-22.
  3. Emslie, H., Wilson, BA, Quirk, K., Evans, JJ, & Watson, P. (2007). Ngagunakeun sistem paging dina rehabilitasi pasién éncephalitic. Rehabilitasi neuropsikologis17(4-5), 567-581.
  4. Ferguson, S., Friedland, D., & Woodberry, E. (2015). Téknologi smartphone: Panginget lembut ngeunaan padamelan sadidinten pikeun jalma anu gaduh kasusah ingetan calon paséa otak. tatu otak29(5), 583-591.
  5. Fish, J., Evans, JJ, Nimmo, M., Martin, E., Kersel, D., Bateman, A.,… & Manly, T. (2007). Rehabilitasi disfungsi éksékutip kusabab tatu otak: "Bebas-kontén" cueing ningkatkeun kinerja mémori prospektif sadidinten. Neuropsychologia45(6), 1318-1330.
  6. Krasny-Pacini, A., Limond, J., Evans, J., Hiebel, J., Bendjelida, K., & Chevignard, M. (2014). Latihan manajemén tujuan sénsitip kontéks pikeun disfungsi éksékutip sadidinten di murangkalih saatos tatu otak traumatis parah. The Journal of rehabilitasi trauma sirah29(5), E49-E64.
  7. Lannin, N., Carr, B., Allaous, J., Mackenzie, B., Falcon, A., & Tate, R. (2014). Sidang anu dikawasa sacara acak pikeun épéktipitas komputer genggam pikeun ningkatkeun pidangan ingetan unggal dinten di pasién anu ngaruksak ingetan saatos cilaka uteuk anu diala. Rehabilitasi klinis28(5), 470-481.
  8. Lemoncello, R., Sohlberg, MM, Fickas, S., & Prideaux, J. (2011). Sidang silang dikawasa sacara acak ngaevaluasi Télévisi Bantosan Télévisi (TAP) pikeun jalma déwasa anu ngagaduhan tatu otak. Rehabilitasi neuropsikologis21(6), 825-846.
  9. Mahan, S., Rous, R., & Adlam, A. (2017). Tinjauan sistematik rehabilitasi neuropsychological pikeun deficit memori prospektif salaku akibat tina tatu otak anu kaala. Journal of International Neuropsychological Society23(3), 254-265.
  10. McDonald, A., Haslam, C., Yates, P., Gurr, B., Leeder, G., & Sayers, A. (2011). Kalénder Google: Bantuan mémori énggal pikeun ngimbangan deficit memori prospektif saatos cilaka otak anu kaala. Rehabilitasi neuropsikologis21(6), 784-807.
  11. Van den Broek, MD, Downes, J., Johnson, Z., Dayus, B., & Hilton, N. (2000). Evaluasi bantosan mémori éléktronik dina rehabilitasi neuropsychological tina deficit memori prospektif. tatu otak14(5), 455-462.
  12. Waldron, B., Grimson, J., Carton, S., & Blanco-Campal, A. (2012). Éféktivitas asistén digital pribadi anu teu dirobih salaku stratégi kompensasi pikeun gagal mémori calon jalma déwasa kalayan ABI. Jurnalologi Psikologi Irlandia33(1), 29-42.
  13. Wilson, BA, Emslie, H., Evans, JJ, Quirk, K., Watson, P., & Fish, J. (2009). Sistem NeuroPage pikeun murangkalih sareng nonoman anu kakurangan neurologis. Perkembangan neurorehabilitasi12(6), 421-426. 
  14. Wilson, BA, Emslie, H., Quirk, K., Evans, J., & Watson, P. (2005). Sidang kontrol acak pikeun ngaevaluasi sistem paging pikeun jalma anu ngalaman cilaka otak traumatis. otak tatu19(11), 891-894.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

rehabilitasi neuropsychologicalPentingna bobo pikeun ngapalkeun