Multler sclerosis mangrupikeun kasakit otoimun kutang sistem saraf pusat dicirikeun ku lesi éksténsif (plak) dina uteuk sareng tulang tonggong kusabab prosés demyelinating radang[1].

Sanaos gejala indrawi sareng motor biasana paling katingali sareng tiasa gaduh dampak anu ageung dina kahirupan sapopoé. dina seueur kasus aya ogé kakurangan kognitif anu sering dianggap faktor anu paling ngaganggu adaptasi fungsional[2]; kekurangan ieu tiasa mangaruhan seueur daérah (tingali saha pikeun panjelasan ringkes) sareng, antawisna, aya waé anu henteu kantos nampi perhatian anu cukup: mémori perspektif.

Kakurangan memori épéktip

Ngeunaan mémori, kalolobaan panaliti parantos fokus kana kakurangan mémori retrospektif episodik dina sababaraha sclerosis, nyaéta, kamampuan pikeun mendakan inpormasi anyar sareng ngémutan éta nalika diperyogikeun, sakedap sareng saatos sababaraha waktos.[6].


Marengan kasusah ieu, jalma-jalma anu panyakit ieu sering ngawadul masalah sudut pandang, nyaéta, kamampuan pikeun émut pikeun ngalakukeun tindakan saatos diprogram éta (sapertos émut mésér apel nalika anjeun angkat ka pasarét); wujudna defisit ieu mangrupikeun urang hilap ngadamel saur anu tos siap-siap atanapi hilap pikeun muncul dina janjian[6].

Balukar dina kahirupan sapopoéna gampang dibayangkeun, sakadar mikirkeun pangobatan dina waktos anu diatur atanapi ngatur dapur (mareuman kompor), contona.

Kalayan tinjauan anyar ngeunaan literatur ilmiah ti 1991 ka 2016, Roueslau[6] sareng kolega nyandak saham ngeunaan pangaweruh ayeuna ngeunaan hadirna kakurangan memori sareng kamungkinan ngimbangan aranjeunna dina kontéks sclerosis sababaraha: tina karya ieu muncul, sanajan dina manékaan persentase tina panaliti ka risét. sajumlah ageung jalma anu ngagaduhan masalah laporan sklerosis kusabab kamungkinan mémori o manifests aranjeunna dina tés husus; kasusah ieu bakal mangaruhan kana kahirupan kerja, nepi ka titik anu langkung sering ngirangan dina jam kerja diperhatoskeun dina jalma anu ngawadulkeun kakurangan dina fungsi kognitif ieu.

Salajengna, kaseueuran memori henteu sigana bakal ngaganggu kamampuan pasien ngoleksi sareng dokter dina pangobatan, contona mopohokeun nginum obat dina waktos anu tepat.

Masalah épéktip sigana aya hubunganana sareng efisiensi komponén mémori retrospektif sareng / atanapi anu fungsi eksekutif. Kusabab ieu cocog pikeun ngarti naon aspék anu paling kakurangan dina pasien pikeun mastikeun yén defisit ieu tiasa diatasi, katembong atanapi sahenteuna suda.

Naon anu tiasa dilakukeun

Panalungtikan ilmiah ngeunaan rehabilitasi mémori calon dina sababaraha sklerosis parah ayeuna: seueur panaliti anu dilakukeun dina populasi klinis sanés, contona dina widang kacilakaan otak (meunang saha pikeun neangan deui) sareng hasilna tiasa ogé diperpanjangkeun ka pasien ku sababaraha sclerosis.

Salah sahiji metodeu anu parantos nunjukkeun kasihatan dina sababaraha panaliten ngeunaan masalah bantuan éksternal sapertos diaries éléktronik sareng aplikasi smartphone (upamana, Almanak Google)[3].

Sanaos dina sababaraha panaliti ieu sigana yén pamakean alat kompensasi kedah ningkat dina pagelaran sanajan dina waktos anu sanésna, nalika panggunaan bantuan éksternal pareum, pendekatan ieu saeutik fokus kana pamekaran "internal" strategi anu ngamungkinkeun pikeun nungkulan ailment anjeun sorangan.

Dina hal ieu, sababaraha panilitian parantos nunjukkeun pamutahiran kaahlian memori perspéksi urang sanggeus pelatihan dina ngagunakeun anu disebut imajinasi visual[4][5].

conclusions

Sanaos sering kakurangan tina mémori kakurangan dina jalma anu gaduh sclerosis sababaraha henteu tiasa ditolak, bukti ilmiah anu ngumpul sigana nyayogikeun prospek optimis ngeunaan kamungkinan ngimbangan kasusah ieu.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian