Dina déwasa, disgraphia anu diaku (atanapi agraphia) nyaéta kaleungitan parsial atanapi total kamampuan nyerat. Éta biasana lumangsung saatos tatu otak (stroke, trauma sirah) atanapi panyakit neurodegenerative. Kusabab komponén anu kalibet dina prosés nyerat seueur (pangetahuan ngeunaan hurup, mémori anu tiasa dianggo pikeun émut, kamampuan praktis nyerat aksara) sareng seueur deui, aya sababaraha jinis agrafi anu tiasa kawit tina masalah "sentral" (kumargi kitu linguistik) sareng "periferal" (sanés linguistik, sapertos micrography dina Parkinson). Komo si ngalalaworakeun éta jelas tiasa nyababkeun kasusah nyeratna.

Tinjauan anyar ku Tiu sareng Carter (2020) [1] ngabantosan urang pikeun ngatur tatanan antara sababaraha jinis agrafi.

Aya agraphics "murni" dimana aspék linguistik sanés atanapi aspék praxic éksternal pikeun nyerat dikompromikeun. Agraphias murni tiasa dibédakeun dina agraphy linguistik murni (basa sareng maca gembleng, tulisan leungeun normal, tapi biasana ejaan anu fonologis sareng leksikal) sareng dina agrafi apraxic murni (basa sareng maca gembleng, tulisan leungeun beuki buruk, kasusah dina ngalakukeun ngan ukur praxis anu aya hubunganana sareng nyerat). Jelas, di antara dua kutub ieu, panginten aya kader campuran sareng kompromi dina dua sisi.


Patali sareng jinis aphasia urang tiasa ngagaduhan:

Agraphy dina aphasia anu henteu lancarNulis biasana ngagambarkeun ciri-ciri aphasia; produksi kawatesanan sareng aya anu ngaleungitkeun serat. Tulisan tangan sering goréng sareng agrammatisme aya.
Agraphy dina aphasia béntésDina ieu ogé, nyeratna ngagambarkeun ciri-ciri aphasia; jumlah kecap anu dihasilkeun tiasa kaleuleuwihi kalayan ngahasilkeun neologis. Unsur gramatikal tiasa kaleuleuwihan ngeunaan kecap barang.
Agraphy dina aphasia konduksiAya sababaraha studi ngeunaan ieu; sababaraha diantarana ngarujuk, bahkan sacara nyerat, kana fenomena "conduit d'approche" anu aya dina kecap anu diucapkeun.

Alat anu sayogi pikeun dokter pikeun ngaidéntifikasi jinis aphasia nyaéta:

  • La kaligrafi (pananda ciri agrafia murni apraxic)
  • Il dikte (kompromi dina linguistik agraphy, tapi henteu dina apraxic)
  • La salinan (tulisan anu ningkat dina salinan tiasa nunjukkeun gangguan anu langkung ageung tina tingkat linguistik)
  • Cara nulis séjén (contona dina komputer atanapi smartphone) tiasa nyorot kasusah khusus tina jinis praktis
  • Nulis tina sanés kecap: ngamungkinkeun pikeun ngabédakeun tingkat gangguan, khususna upami tingkat sublexical parantos kapangaruhan

Bibliografi

Tiu JB, Carter AR. Agraphia. 2020 Jul 15. Di: StatPearls [Internét]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
aksés istiméwa aphasia