Kami parantos nyarios dina sababaraha kasus intelijen jeung fungsi eksekutif, bahkan ngajelaskeun panilitian anu bakal terang sababaraha béda anu penting.
Dina waktos anu sasarengan, Nanging, teu tiasa dilawan nyatet gelar tangtu tumpang tindih antara definisi tina dua konstruk téoritis; salaku conto, perencanaan sareng keterampilan ngarengsekeun masalah sacara sistematis dianggo dina sababaraha konsép konsépisasi sareng pedaran fungsi éksékutip. Nanging, dua kamampuan ieu sering pisan nyumbang kana ngajelaskeun paripolah anu urang biasana dihartikeun salaku "cerdas".
Dibikeun kamiripan ieu antara intél sareng fungsi éksékutip, wajar mun nyangka anu baheula sahenteuna sawaréh diprediksi ku anu terakhir. Kalayan kecap séjén, urang kedah ngarepkeun yén nalika kinerja dina tés pikeun ngukur fungsi éksékutip ningkat, aya kanaékan skor dina tés pikeun meunteun kapinteran.
Ngeunaan tés pikeun fungsi éksékutip, sababaraha panulis nunjukkeun yén tés anu ngaevaluasi éta ngalangkungan tugas anu langkung rumit (contona, dina Tes Kartu Wisconsin atawa Menara Hanoi), aranjeunna kakurangan reliabiliti sareng validitas[3]. Salah sahiji upaya anu paling dikenal pikeun nyobaan ngabendung masalah ieu nyaéta Miyake sareng kolaborator[3] anu parantos nyobian ngarobih fungsi éksékutip kana komponén anu saderhana sareng, tepatna, tilu:

  • Pameungpeuk;
  • kalenturan kognitif;

Ngaliwatan panilitian anu kawéntar dilakukeun pikeun déwasa tingkat universitas, panaliti anu sami parantos nyorot kumaha tilu kamampuan ieu nyambung tapi ogé katingalina tiasa dipisahkeun, ogé nunjukkeun yén aranjeunna bakal tiasa ngaduga kinerja dina tugas anu langkung rumit (contona, Menara Hanoi jeung Tes Kartu Wisconsin).

Duan sareng réréncangan[1] di 2010 aranjeunna mutuskeun pikeun nguji modél Miyake ogé dina umur pamekaran sareng, tepatna, dina jalma anu umurna antara 11 sareng 12 taun. Tujuanana nyaéta pikeun niténan naha organisasi fungsi éksekutip sami sareng naon anu dipendakan ku déwasa, nyaéta, ku tilu komponén (hambatan, pembaruan mémori kerja sareng kalenturan) saling pakait tapi tetep katingalina tiasa dipisahkeun.
Tujuan salajengna nyaéta pikeun perkirakeun kumaha kecerdasan cairan dipedar ku fungsi éksékutip.


Pikeun ngalakukeun ieu, panulis panilitian nyababkeun 61 individu kana évaluasi inteléktual K matris kutang dina Gagak, sareng évaluasi fungsi kognitif dina tilu komponén anu parantos disebatkeun.

HASILNA

Ngeunaan tujuan kahiji, hasilna dikonfirmasi persis anu diarepkeun: tilu komponén anu diukur tina fungsi éksékutip aya hubunganna tapi tetep tiasa dipisahkeun, sahingga ngayakeun rélikasi, dina individu anu langkung ngora, hasilna diterbitkeun 10 taun samemehna ku Miyake sareng kolaborator.

Nanging, panginten anu langkung pikaresepeun nyaéta anu aya hubunganana sareng patarosan anu kadua: komponén mana fungsi éksékutip anu ngajelaskeun skor anu paling aya hubunganana sareng kecerdasan cairan?
Ampir sadaya tés pikeun fungsi éksékutip nunjukkeun korélasi anu signifikan (aranjeunna condong ngiringan) kalayan skor dina tés inteléktual. Nanging, ku "menerkeun" nilai-nilai pikeun tingkat korélasi résiprokal antara hambatan, kalenturan sareng pembaruan mémori damel, ngan anu terakhir tetep sacara signifikan pakait sareng kecerdasan cairan (ngajelaskeun ngeunaan 35%).

KASIMPULANANA...

Sanaos sering dikaitkeun sacara statistik, fungsi intél sareng éksékutip terus muncul salaku dua konstruk téoritis anu misah (atanapi, sahenteuna, tés anu digunakeun pikeun meunteun hiji atanapi pangwangunan anu sanésna saéstuna ngukur kapasitas anu béda). Nanging, ngamutahirkeun mémori damel sigana mangrupikeun komponén fungsi éksékutip anu caket patalina sareng intél. Nanging, sateuacan nipu diri urang sorangan yén patarosan éta saderhana pisan (sigana nganggap yén mémori damel anu low pakait sareng intél anu handap sareng sabalikna), perlu diperhatoskeun yén dina sampel sanés anu "rata-rata", hal-hal janten rumit. Salaku conto, dina gangguan diajar khusus, skor mémori damel sigana henteu nyambung pisan sareng IQ[2]. Maka penting pikeun ngémutan data tina panilitian ieu salaku kadaharan anu penting pikeun dipikiran, bari tetep ati-ati pisan tibatan buru-buru kana kasimpulan.

Anjeun ogé tiasa resep:

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!