A -BC - D - E - F - G - I - L - M - O - P - QR - S - T - V

A

Akomodasi sora: kacenderungan ngajantenkeun éksprési lisan hiji deui langkung mirip sareng ciri vokal panganteur (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 37).

Henteu béntés aphasia: [aphasia] Aphasia dicirikeun ku produksi goréng, kalimat pondok, artikulasi hésé, diganggu prosody; meureun aya agrammatisme. Kriteria pikeun ngabédakeun aaphasia lancar tina anu henteu lancar nyaéta: ayana apraxia verbal, panjang kalimat, jumlah biantara, ayana agrammatisme atanapi jargon sareng prosody. Sacara umum, ayana apraxia verbal sareng panjang kalimat utamina dianggap: upami teu aya kalimat diwangun sahenteuna genep kecap (sahenteuna hiji kalimat tina sapuluh) umumna aphasia henteu ngalir (Basso, Nyaho sareng ngadidik deuiaphasia, 2009: 64).

Aphemia: [aphasia] Istilah munggaran naon anu engké bakal disebut aphasia, dikedalkeun ku Paul Broca pikeun ngartikeun jalma anu teu tiasa ngémutan diri sacara lisan sanajan gaduh pamahaman anu saé.


Affrication: [basa] prosés sistem: ngagentos sora frikatif ku sora anu africate. Conto: "cagia" kanggo "imah" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Analisis varian (ANOVA): [statistika, metodologi panalungtikan] téhnik statistik anu ngamungkinkeun anjeun ngabandingkeun grup anu béda dina hiji prosedur salah tina hipotesis null, ku ngabandingkeun variatif antara kelompok sareng variability acak (tingali ogé Bolzani sareng Canestrari, Logika Uji Statistik, 1995).

Pangukuran: [basa] Prosés sistem: ngagentos sora tukang ku sora payun. Conto: "tasa" kanggo "imah" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

aposiopesis: [linguistik] Gangguan ngadadak tina kalimat anu henteu teras-terasan salajengna. Salaku tokoh biantara, anjeunna tujuanana supaya anu maca atanapi ngupingkeun nebak sésana tina kalimat. Dina hal aphasias, Nanging, sering pangaruh teu dihaja teu tiasa teras-terasan kusabab kasusah dina nyusun kalimat atanapi masalah dina ngala istilah.

Bener kasalahan diajar: [neuropsychology, memori] téknik hafalan mimitina dikembangkeun pikeun pasien amnesis parah, diwangun ku diajar inpormasi anu dipandu sareng difasilitasi pikeun nyegah kasalahan sareng hafalanna dina tingkat implisit (tingali ogé Kasalahan Kasalahan dina Pamulihan Kognitif: Pamariksaan Kritis, 2012; Mazzucchi, Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

Apraxia: [neuropsychology] gangguan tina realisasi gerak diajar, boh sikep panggunaan objék sareng sikep simbolis. Acan éta akibat tina parobahan sistem motor, defisit intelektual, defisit perhatian atanapi defisit dina pangakuan objék (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Apraxia idéal: [neuropsychology] apraxia ngeunaan pamakéan obyék (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Ideomotor apraxia: [neuropsychology] apraxia anu nyababkeun robahan sikep anu unik, duanana henteu aya gunana (dina tiruan) sareng simbolis (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001)

Apraxia konstruktif: [neuropsychology] jinis apraxia anu nyangking realisasi inohong geometri (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Pakéan apraxia: [neuropsychology] apraxia ngeunaan kamampuan pakéan (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Apraxia tina gaze: [neuropsychology] apraxia anu ngalibatkeun parobahan tina gerakan panon (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Maret Apraxia: [neuropsychology] jinis apraxia anu ngakibatkeun henteu mampuh nyandak léngkah (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Optik ataxia: [neuropsychology] defisit koordinasi visual anu ngalibatkeun ngahontal kasalahan sareng anggota awak nuju obyék anu ditingali. Éta biasana disababkeun ku tatu otak kana jalur visual dorsal. Éta henteu gumantung kana kagagalan mikawanoh obyék pikeun ngahontal sareng nangkep, tapi hubunganana sareng tingkat motor hésé (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014).

kapercayaan (atanapi reliabilitas): [psikométri] sipat alat ukur (uji) anu nunjukkeun tingkat stabilitas skor nalika ukur diulang. Dina basa sanésna, éta nyarioskeun ka kami kumaha pérésan tés (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Perhatosan selektif: [neuropsychology, perhatian] komponén perhatian anu aya hubunganana kamampuan pikeun nyayogikeun sumber atos dina stimulasi anu relevan, ngirangan gangguan tina rangsangan anu aya tapi teu relevan kana kagiatan anu bakal dilakukeun. Domain perhatian selektif ngawengku perhatian anu fokus, ngabagi perhatian sareng silih alihan (Vallar et al., Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

B

Kompak Bilingualisme (atanapi Multilingualism): [basa] nalika dua basa parantos diajar sakaligus (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

Bilingualism koordinat (atanapi plurilingualism): [basa] nalika dua atanapi langkung basa parantos diajar sateuacan baligh tapi henteu aya dina bunderan kulawarga (e.g. transfer) (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

Bilingualism subordinated (atanapi plurilingualism): [basa] nalika hiji atanapi langkung basa anu dianggo nganggo basa anu munggaran janten perantara (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

Mimiti urutan bilingualisme: [basa] nalika murangkalih anu parantos dibasa basa kadua saatos anu munggaran, tapi dina sagala hal sateuacan umurna dalapan (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

Akhir-urutan bilingualism anu berurutan: [basa] nalika murangkalih anu parantos kapendak kadua bahasa saatosna, tapi saatos umur dalapan taun (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

Serentak bilingualisme: [basa] nalika murangkalih parantos kakeunaan ti mimiti dinten hirup kana dua basa (tingali Marini Gangguan basa, 2014: 68)

C

Kalayan pamawa (atanapi frasa ngadukung): frasa anu biasa dianggo anu tiasa dianggo pikeun némbongan kecap-kecap anu khusus (contona: "Punten pasihkeun ...").

circumlocution: [linguistik] Kuring nganggo "giliran frasa" pikeun ngarujuk kana kecap anu teu tiasa dipulangkeun (sering pisan dina aphasia). Conto: "anu motong roti" nyarios "péso".

Ejaan kompeténsi: [diajar] kamampuan pikeun hormat aturan sareng konvénsi anu aya dina basa urang ayeuna anu nyéépkeun transformasi basa anu didengekeun atanapi diajarkeun kana basa anu ditepikeun nganggo graphem (Tressoldi sareng Cornoldi, 2000. Batré pikeun Évaluasi Nulis sareng Kekecapan Éjaan dina Sekolah Kawajiban)

Komunikasi Augmentative jeung Alternatif (CAA): komunikasi naon waé anu ngaganti atanapi ningkatkeun basa lisan; mangrupikeun daérah prakték klinis anu ngusahakeun ngimbangan cacad samentawis atanapi permanén pikeun jalma anu ngagaduhan kabutuhan komunikasi rumit (ASHA, 2005, dikutip dina Constantine, Gedong buku sareng carita sareng CAA, 2011: 54)

Conduites d'approche: [aphasia] usaha ngadeukeutan kecap ngalangkungan awal palsu atanapi paraphasias fonologi. Conto: "la pa ... pasca, la pasma, la pastia ..." kanggo nyarios "pasta" (tingali contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143 e Mazzucchi, rehabilitasi Neuropsychological, 2012)

confabulation: [neuropsychology] dina kontéks gangguan mémori mangrupikeun gejala "positip" anu ngonpigurasi salaku pamekaran sacara sukarela pernyataan atanapi tindakan anu teu saluyu sareng latar mata pelajaran atanapi kaayaan kapungkur, ayeuna atanapi pikahareupeun (Tina janggutG. (1993b). Béda tina konfigurasiCortex29567-581) - hatur nuhun ka Ilaria Zannoni

korelasi: [statistik, metodeu panilitian] pakaitna antara dua variabel sapertos anu ka variasi hiji pakait sareng hiji variasi anu sanés. Beuki dua variabel aya hubunganana, langkung kuat bakal korélasi. Korelasi variasina antara skor 1 (salaku hiji variabel ningkat, paningkatan konstan anu luhur) sareng -1 (salaku hiji variabel ningkat, aya panurunan konstan sanésna; kalayan skor 0, aya gantina jumlahna henteuna korélasi antara dua variabel.
Ayana korélasi, sanajan kuat, henteu nunjukkeun hubungan kausal antara dua variabel (tingali ogé Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

Cueing: [aphasia] minimal, phonématika sareng / atanapi saran grapémik, dipasihkeun dina kaayaan yén pasien henteu sanggup ngarobih kecap udagan sacara mandiri (tingali, contona, Conroy et al., Nganggo cueing phonemik ku ngaran spontan pikeun ngaduga responsif tina item pikeun terapi anomia di aphasia, 2012)

D

deafferentation: [neuroanatomy] suprési datangna neuron pikeun struktur target. Ieu lumangsung ku lesion neuron anu aya dina asal tina sumbu anu ngahontal struktur udagan, atanapi ku lesion sumbu téa (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Kalemahan méntal: [neuropsychology] wangun hampang kakurangan méntal (tingali ogé defisit intelektual atanapi retardasi méntal), dicirikeun sacara signifikan handap efisiensi intelektual rata-rata (IQ antara 70 sareng 50), kasusah dina adaptasi sosial sareng penampilan kakurangan dina mangsa pamekaran

deafferentation: [neuroanatomy] suprési datangna neuron pikeun struktur target. Ieu lumangsung ku lesion neuron anu aya dina asal tina sumbu anu ngahontal struktur udagan, atanapi ku lesion sumbu téa (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Panyebaran neuronal: [neurosains] leungitna kutang struktur spésifik sareng fungsi neuron atanapi gugus neuron anu tiasa nyababkeun maranéhna leungit (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

muffling: [basa] Prosés sistem: ngagantian sora sonor ku sora pireu. Conto: "panana" kanggo "cau" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Sisihan baku (hartosna simpangan kuadrat): [statistik] perkiraan variability tina sakumpulan data, diala tina akar kuadrat varian. Éta nunjukkeun sabaraha data kasebar rata-rata (sapertos. Sabaraha aranjeunna nyimpang tina rata-rata tina éta) tapi, teu sapertos varian, parameter ieu dinyatakeun dina unit ukur anu sami salaku rata-rata (tingali ogé. Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

dysgraphia: [diajar] nyerat kalayan sesah, tanpa ieu disababkeun ku gangguan neurologis atanapi watesan intelektual (Ajuriaguerra dkk, L'écriture de l'enfant. 1 °. L'evolution del'écriture et ses hardés, 1979 cit . di Di Brina dkk., BHK, 2010)

Dyspraxia: [neuropsychology] karusuhan anu mangaruhan édisi paripolah motor anu diajar, khususna anu dititénan dina hal anu niru. Éta henteu gumantung kana sistem motor defisit, defisit intelektual atanapi defisit perhatian. Beda sareng apraxia kumargi istilah dyspraxia ngarujuk kana karusuhan anu ditaliti nalika pamekaran (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Dyspraxia verbal: [bahasa] Gangguan sentral dina pamrograman sareng édisiasi gerakan artikulasi anu dipikabutuh pikeun ngahasilkeun sora, suku kata sareng kecap sareng kanggo organisasi séwang-séwangan maranéhna (Chilosis and Cerri, Verbal dyspraxia, 2009 VD. oge Sabbadini, Dyspraxia dina umur pamekaran: kritéria evaluasi sareng campur taun 2005)

Gangguan basa verbal pangembangan sekundér: [basa] naon-naon inadequacy linguistik anu lumangsung dina mangsa pamekaran, kalayan kakurangan tina kaayaan langkung kirang atanapi kirang diteken dina basa éta sorangan, dina mata pelajaran anu ngagaduhan salah sahiji atanapi langkung tina rangka ieu di handap: mundur kognitif, digeneralisasi (pervasive) gangguan ngembangkeun, gangguan serius fungsi auditory, karueunan sosial budaya (Gilardone, Casetta, Luciani, Éta murangkalih karusuhan biantara. Métode terapi biantara sareng pengobatan, Cortina, Turin 2008).

Dominasi Hemispheric: [neuropsychology] Prévalénsi hiji belahan bumi anu sanésna dina kadali fungsi kognitif atanapi motor; maka éta dasar tina lateralization hemispheric. Contona nyaéta bahasa, ilaharna ku dominasi hemispheric kénca, sareng prosés spatial, sareng dominasi hemispherical katuhu (tempo ogé Habib, Dominika Hemispheric, 2009, EMC - Neurology, 9, 1-13)

E

ecolalia: Pengulangan kecap [frasa] ditingali tina kecap atanapi frasa anu didengekeun, tanpa peryogi ngartos. Éta lumangsung sacara fisiologis di barudak khususna dina 2-3 taun (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 37) sareng sacara patologis nalika dewasa, contona di Parkinson.

Pangaruh ekspektasi: [metodologi panalungtikan] robahan tina hasil hiji panilitian kusabab ngaregepkeun hasil anu dipiara ku panaliti atanapi ku subjék ékspérimén sorangan. Mimiti dijelaskeun ku psikolog Robert Rosenthal pikeun saha éta disebatna dina sababaraha kasus Pangaruh Rosenthal (atanapi komo Pangaruh Pygmalion o nubuatkeun diri). Mangrupikeun hal anu penting pisan pikeun diperhatoskeun dina panilitian dimana pangaruh manusa mangrupikeun faktor anu tangtosna sareng ku sabab kitu pangaruh ieu sering disebut salaku unsur kritis dina studi ngeunaan épék pangobatan anu henteu nganggo kelompok kontrol aktip (i. dina pangubaran atanapi alternatif pikeun anu ékspérimén) atanapi anu henteu nganggo kelompok kontrol.

Pangaruh mode: [diajar] tingali Téori Kognitif Pembelajaran Multimedia

Pangaruh Pygmalion: vedi Épék ekspektasi

Pangaruh placebo: [psikologi, ubar] pamutahiran dirumuskeun ku terapi tanpa épék spésifik sareng dikaitkeun kana kapercayaan anu disimpen dina terapi éta nyalira. Épék ieu, sami sarengÉpék ekspektasi, sering janten halangan dina panilitian épék pangobatan sareng dijaga dikawasa ku panggunaan kelompok mata pelajaran, disebatna sorangan kadali kelompok, anu matak aya perawatan dikaluarkeun atanapi anu palsu dikaluarkeun

Pangaruh redundansi: [diajar] tingali Téori Kognitif Diajar Multimodal

Pangaruh Rosenthal: vedi Épék ekspektasi

hemianopia: [neuropsychology] leungitna visi dina satengah tina widang visual (atanapi kuadran tunggal dina hal quadrantanopia) nuturkeun lesi chiasm optik, saluran optik, radiasi optik atanapi korteks visual (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014)

Ématisasi ruang (tingali Teu mirosea)

pernyataan: [basa] gumantung kana kriteria anu digunakeun, tiasa dihartikeun salaku "émisi sora antara dua jeda anu tiasa ditingali (pinuh atanapi kosong) tahan sahenteuna dua detik" (kriteria akustik), "blok konsép homogén, atanapi dalil saderhana atanapi kompleks" ( kriteria semantis), "kalimat utama dituturkeun ku rangkay sekunder anu kabentuk sacara hadé tina sudut pandang gramatikal" (kriteria gramatikal). (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 69)

Kasalahan tipeu I: [psikometrik] pikeun nolak hipotésis nol nalika éta leres.
Conto: panaliti ngaduga yén perlakuan pidato anyar ningkatkeun aspek fonologis langkung saé tibatan perlakuan rutin; saatos tunduk kana hipotesa kana verifikasi ékspérimén, éta nolak H0 (nyaéta dua perlakuan anu sami) sareng nampi H1 (nyaéta perlakuan anu énggal langkung saé) tapi dina kanyataanana dua pangobatan masihan hasil anu sami sareng bédana anu aya hubunganna sareng kasalahan metodologis atanapi pangaruh kasempetan (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Kasalahan tipeu II: [psikometrik] nampi hipotésis nol nalika éta palsu.
Conto: panaliti ngaduga yén perlakuan pidato anyar ningkatkeun aspek fonologis langkung saé tibatan perlakuan rutin; saatos diuji hipotésis sacara ékspériméntal, anjeunna nampi H0 (nyaéta dua perlakuan anu sami) sareng nolak H1 (nyaéta perlakuan anu énggal langkung saé) tapi nyatana dua pangobatan masihan hasil anu béda. Kurangna hasilna dina hal ieu, di sisi anu sanésna, bakal gumantung kana kasalahan metodologis, saeutik skor anu henteu cocog kusabab kasempetan, atanapi kusabab kurangna kakuatan uji statistik (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

F

Kanyataan aritmetika: [matematika] Éta mangrupikeun hasil tina prosedur aritmetika anu henteu kedah diitung, tapi parantos diémutan dina émutan. Contona tabel tabel sareng sumsilna pangurangan basajan. (Poli, Molin, Lucangeli sareng Cornoldi, Memukukan, 2006: 8)

Eusian: [aphasia] lirén lengkep diwangun ku sora, foném, suku kata atawa sempalan kecap. Éta kalolobaanana aya dina awal palsu. "Boh ayeuna dinten anu saé" (bdk contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143)

fonologi: [linguistik] Disiplin anu nalungtik kompeténsi fonologis anu dipiboga ku panyatur ngeunaan basa indungna, nyaéta sistem anu ngembangkeun dina taun-taun mimiti kahirupan manusa sareng dimana ayana bédana antara sora anu ngabédakeun hartos sareng sora anu ulah ngabedakeun aranjeunna (Nespor, fonologi, 1993: 17)

Frasa warna: [basa] Metode anu ngahubungkeun warna anu béda pikeun masing-masing unsur kalimat (tulisan, poko, kecap pagawéan…). Éta tiasa dianggo pikeun kalimat tinulis sareng pikeun anu didamel nganggo piktogram (tingali, contona, AA VV, protokol terapi biantara De Filippis, 2006).

Frication: [basa] Prosés sistem: ngagentos sora anu ngagentos atanapi ngagentraan ku frikatif. Conto: "fasso" pikeun "kanyataan" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Functors: [linguistik] vd. Kecap kelas muka sareng nutup

Fungsi Eksekutif: [neuropsychology] susunan kompléks fungsi kognitif pikeun ngarencanakeun sareng kontrol kabiasaan sacara sukarela, penting dina kagiatan anu henteu otomatis anu peryogi pangawasan penting (tingali ogé artikel kami ngeunaan fungsi eksekutif; Grossi sareng Trojano, Neuropsychology tina Lobes Frontal, 2013).

G

Nyiar: [basa] Prosés sistem: gaganti konsonan sareng semikonsonat. Conto: "foia" kanggo "daun" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Sikep Batonic: jinis gerakan anu leungeun ngalih ti luhur ka handap pikeun nandaan suku kata tina kecap atanapi kecap kalimat (dina peran gerak ningali. Dasar terapi ucapan dina umur pamekaran, P. 234)

Tatu Otak anu parah: [neurologi]: "Cedera uteuk parah dicandak" (GCA) hartosna karuksakan otak, kusabab trauma cranioencephalic atanapi sabab anu sanésna (anoxia cerebral, pendarahan, jsb.), sapertos pikeun nangtoskeun kaayaan koma (GCS = / < 8 langkung ti 24 jam), sareng sensorimotor, gangguan kognitif atanapi tingkah laku, anu ngalibatkeun cacad parah (bn. Konferensi Konsensus: Prakték Klinik anu hadé di Rehabilitasi Rumah Sakit Jalma Brain Diperolehi parah).

Grup kontrol: [metodeu panilitian] dina panaliti dimana éta ngulik efek variabel mandiri dina kelompok subjek, contona pangobatan, sampel biasana dibagi sahenteuna dua subkumpulan: gugus ékspérimén, anu nampi perlakuan dina panalungtikan (variabel) mandiri), sareng grup kontrol, anu henteu nampi perlakuan atanapi nampi alternatif salah (ku kituna henteu tunduk kana pangaruh variabel mandiri). Grup kontrol nyaéta salah sahiji pangaruh tina perlakuan dibandingkeun dina grup ékspérimén pikeun ngirangan pangaruh tina kamungkinan bias (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

I

Gangguan kognitif-motor: Fenomena [neuropsychology, multiple sclerosis] anu dititénan nalika ngajalankeun tugas motor sakaligus (contona leumpang) sareng tugas kognitif (contona nyarioskeun sadaya kecap anu dimimitian ku huruf anu tangtu); dina kaayaan ieu dimungkinkeun pikeun ningali panurunan kinerja motor, kognisi atanapi duanana. Gangguan kognitif-motor khususna diulik dina kontéks sababaraha sclerosis sabab kajadian langkung sering sareng langkung nyata tibatan dina populasi anu séhat (tingali Ruggieri dkk, 2018, Peta gejala gangguan tina gangguan kognitif-postural dina sababaraha sclerosis).

Integrasi cross-modal: Fenomena [neuropsychology] anu diwangun dina ngagabungkeun inpormasi anu sumping tina saluran indrawi anu béda kana hiji persépsi. Langkung tepatna, éta mangrupikeun persépsi anu ngalibatkeun interaksi antara dua atanapi langkung modalitas indrawi anu béda (https://en.wikipedia.org/wiki/Crossmodal).

Interval kapercayaan: [Psikometri] nyaéta sauntuyan nilai antara dua wates (handap sareng luhur) anu dina, ku kamungkinan (tingkat kapercayaan) tangtu, dipendakan parameter anu tangtu.
Conto: upami saatos administrasi WAIS-IV IQ tina 102 muncul kalayan interval kapercayaan 95% antara 97 sareng 107, ieu hartosna yén dina 95% kamungkinan IQ "leres" jalma anu ditilik mangrupikeun nilai antara 97 sareng 107 (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Hipotesis alternatif: [psikometri] ogé dituduhkeun kalayan H1. dina bidang panilitian éta hipotésis anu dirumuskeun ku panaliti sareng anu urang maksudna pikeun nguji.
Upami, salaku conto, panaliti yakin yén pangobatan alternatip masihan hasil anu béda tina perlakuan rutin, H1 bakal ngagambarkeun ayana bédana ieu antara dua pendekatan anu béda.
Éta ogé dihartikeun salaku anu numutkeun hipotésis nol éta palsu, ogé nunjukkeun nilai-nilai pikeun nilai bunga anu ditingali (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Hipotesis nol: [psikometri] ogé dituduhkeun ku H0, dina bidang panilitian éta nuduhkeun kana hipotésis anu dipercaya leres henteuna aya bukti anu bertentangan anu tiasa ngabantah éta.
Upami, contona, éta dimaksudkeun pikeun nunjukkeun yén hiji perlakuan langkung épéktip tibatan anu sanés, H0 bakal ngagambarkeun hipotésis yén teu aya bédana antara dua pangobatan.
Éta ogé dihartikeun salaku hiji nilai dimana parameter dina populasi dijelaskeun sacara jelas atanapi bédana harepan (anu biasana pakait sareng nol) antara parameter dua populasi (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

L

Panjang Rata-rata Pernyataan (LME): [basa] Diwanohkeun ku Brown taun 1973, konsép Rata Panjang Kalimahna nunjukkeun rata-rata kecap atanapi morfém anu dihasilkeun ku panyatur dina sampel - biasana - tina 100 kalimat (tingali Kalimat). Mangrupikeun salah sahiji indéks kompeténsi linguistik dina produksi (tingali, Brown, Hiji basa Pertama, 1973).

M

Téori pemetaan: [aphasia] Hipotesis numutkeun penderita agramatik, nalika ngajaga kompeténsi sintaksis anu saé, gaduh kasusah dina masihan kalungguhan téma tina konstituén kalimat kana struktur arguméntasi kecap pagawéan (siga Boscarato sareng Modena dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 57)

Terapi Intonasi Terapi Melodic (MIT): [aphasia] pendekatan kana rehabilitasi aphasia anu ngamangpaatkeun aspék melodi omongan (wirahma sareng wirahma) ngalangkungan nyanyi (tingali Norton dkk., Terapi Introasi Terapi Melodic: Dibagi Wawasan ngeunaan Kumaha Bahaya Rengse na Naha Kitu Bantuan, 2009)

Memori damel: [neuropsychology] Sistem anu ngamungkinkeun anjeun pikeun samentawis nyimpen inpormasi pikeun ngatur atanapi ngamanipulasiana (cf. Baddeley sareng Hitch, Mémori Gawean, 1974). Tingali ogé tulisan kami Naon mémang tiasa dianggo.

Memori perspektif: [neuropsychology] kamampuan pikeun nginget ngalakukeun tindakan saatos diprogram na (tingali contona, Rouleau dkk. Kerosakan memori anu prospektif dina sababaraha sclerosis: ulasan, 2017). Tingali ogé tulisan kami di jero Memori persepektif dina sababaraha sclerosis

Meta-analysis: [statistik] jenis analisis statistik anu ngamungkinkeun pikeun nyimpulkeun hasil panéangan anu béda ngeunaan topik anu sami, nyobian ngirangan efek tina sumber variatip tina hasil tina hiji kajian, ngalaksanakeun sagala rupa rutin (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Metacognition: istilah anujul kana kasadaran ngeunaan hiji pangaweruh sorangan sareng, dina waktos anu sareng, prosés sareng strategi anu ngatur éta (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Métafonologi: kamampuan pikeun ngabandingkeun, ngabédakeun sareng ngabédakeun kecap anu ditepikeun sacara lisan dina dasar struktur fonologina (Bishop & Snowling, Disleksia pamekaran sareng gangguan basa khusus: sami atanapi bénten?, Psychol Bulletin 130 (6), 858-886, 2004)

modeling (tingali Ngaungkeun)

Morphemasi turunan sareng inflasi: morfem turunan ngarobah harti dasar (e.g. cas + in + a); morphemes inflectional ukur ngarobih kategori inflectional kecap. Salaku conto, jenis kelamin atanapi nomer: cas + a (cf. Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 13)

N

Teu mirosea: [neuropsychology] sindrom neuropsychological, biasana balukar tina tatu otak, anu diwangun tina kakurangan dina kasadaran spasial. Jalma anu nunjukkeun gejala ieu nunjukkeun kasusah dina ngajelajah rohangan kontalateral ngeunaan tatu otak, kasadaran kirang rangsangan anu aya dina bagian tina rohangan pribadi (biasana dina jero), peripersonal atanapi extrapersonal (tingali ogé tulisan kami Ngalirwakeun: samping poék dunya)

Lalawora rohangan spasial (tingali Teu mirosea)

Eunteung neuron: [neurosains] kelas neuron anu diaktipkeun duanana nalika individu ngalakukeun tindakan sareng nalika individu anu sami niténan tindakan anu sami dilakukeun ku subjek anu sanés (https://it.wikipedia.org/wiki/Neuroni_specchio)

O

holophrasis: [linguistik] panggunaan hiji kecap pikeun pernyataan atanapi paménta anu ngabutuhkeun kalimat lengkep. Éta mangrupikeun kamekaran pangembangan basa anu munggaran pikeun murangkalih. Ex: "cua" kanggo "Abdi hoyong cai".

P

paraphasia: [aphasia] kecap dihasilkeun lepat ngeunaan udagan. Paraphasia tiasa sacara fonologis (contona: "libbio" pikeun "buku") atanapi semantik ("buku catetan" kanggo "buku"). (tingali contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143)

Buka sareng tutup kecap-kecap kelas: [linguistik] kecap tina kelas kabuka (atanapi kecap eusi) mangrupikeun nomina, kecap sipat anu cocog, kecap pagawéan léksikal sareng kecap panambah anu ditungtungan ku -mente; kecap kelas tertutup (atawa fungsina kecap o functors) nyaéta kecap sulur, kecap sipat henteu kualifikasi, tulisan, konjungsi, bantu sareng modal kata kerja. Sedengkeun kecap-kecap anu eusi ngirimkeun konsep-konsep semantis, para pangusaha nyatakeun hubungan antara kecap.

Analisis Komponén Fonologis: [aphasia] pendekatan anu diusulkeun ku Leonard, Rochon sareng Laird (2008) anu diwangun dina nampilkeun pasién sareng gambar di tengah lambaran kalayan paménta pikeun ngahanca udagan kecap. Paduli kasuksésan, pasién kadorong pikeun nyandak kecap anu sajak, foném anu munggaran, kecap sanés anu dimimitian ku foném anu sami sareng jumlah suku kata. (tingali Boscarato sareng Modena dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 47)

Palastik neuronal: [neuropsychology] Kamungkinan sél saraf janten sanggup ngajalankeun fungsi séjén nalika diperyogikeun. (Gollin, Ferrari, Peruzzi, gym pikeun pikiran, 2007: 15).

Daya uji statistik: [Psikometri] hartosna kamungkinan nolak hipotésis nol, ngalangkungan tes statistik, padahal ieu leres salah.
Conto: upami tés anu dipasihkeun kalayan ukuran sampel anu dipasihkeun ngagaduhan kakuatan statistik 80%, ieu ngandung hartos aya kasempetan 80% pikeun kéngingkeun data anu ngajantenkeun urang nolak hipotésis nol, upami ieu sabenerna palsu (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Prosés Sistim: [bahasa] Panggantian hiji foném sareng anu sanés, sedengkeun dina suku kata tetep henteu robah (tingali, contona, Santoro, Panero sareng Cianetti, pasangan pangsaéna 1, 2011).

Proses struktur: [basa] Ngarobih struktur silabian kecap, kalayan parobahan kuantitas unsur sareng tina urutan konsonan sareng vokal anu kabentukna (tingali contona, Santoro, Panero sareng Cianetti, pasangan pangsaéna 1, 2011)

Nubuat diri sorangan: vedi Épék ekspektasi

Ngamajukeun Aphasics 'Efektivitas Komunisatif (PACE) : [aphasia] pendekatan pragmatis pikeun pengobatanaphasia numana ahli terapi pidato ngaidentipikasi sadaya kamungkinan strategi pikeun ngonfirmasi sareng nguatkeun kacukupan komunikatif pasién (tingali kanggo tinjauan Trombetti di Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 105 e Charlemagne, Pendekatan Pragmatik pikeun Terapi tinaaphasia. Tina modél empiris kana téknik PACE, 2002)

Skor anu beurat: Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) jadi skor kalayan mean 10 sareng simpangan baku 3. Dibandingkeun kana skor Z, janten bénten ngan ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntungannana nyaéta ngajadikeun éta kamungkinan yén skor anu ku nilai négatip bakal terjadi, sanaos upami langkung handap tina rata-rata. Aranjeunna dianggo dina sababaraha tés sapertos, contona, NEPSY-II.

Skala Scalar: Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) jadi skor kalayan mean 10 sareng simpangan baku 3. Dibandingkeun kana skor Z, janten bénten ngan ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntungannana nyaéta ngajadikeun éta kamungkinan yén skor anu ku nilai négatip bakal terjadi, sanaos upami langkung handap tina rata-rata. Aranjeunna dianggo dina sagala rupa tés sapertos, contona, WISC-IV.

Skor standar: [psikométri] skor anu digunakeun dina sababaraha tés (contona dina BVN 5-11) kalayan sipat anu mirip IQ (tingali ogé Intelektip Quotient).

Skor T (skala T): Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) kana skor anu ngandung mean 50 sareng simpangan baku 10. Dibandingkeun sareng skor Z janten benten ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntunganna nya éta ngabalukarkeun lumangsungna skor kalayan nilai négatip henteu mungkin, sanajan langkung handap tina rata-rata (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990). Éta dianggo dina sagala rupa tés sapertos, contona, dina Menara London.

Skor Z (skor standar): [statistik, psikométri] skor nunjukkeun sabaraha nilai anu nyimpang tina rata-rata diperkirakeun, ngabandingkeunana sareng simpangan baku. Skor hartosna 0 sareng simpangan baku 1 ku kituna skor Z 0 nunjukkeun nilai sampurna saluyu sareng ekspektasi, skor langkung luhur 0 nunjukkeun nilai leuwih luhur tina rata-rata sareng skor langkung handap tina 0 nunjukkeun nilai anu langkung handap tina rata-rata. Hal ieu diala ku nyabut nilai rata-rata tina nilai anu dititénan sareng ngabagi sadayana ku simpangan baku tina rata-rata: (nilai watekna - media) / simpangan baku (tingali ogé Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

Q

Quadranopsia: (tingali hemianopia)

R

Uji Kontrol Randomisasi (RCT): [metodeu paniliti] dihartikeun salaku "desain" percobaan ékspérimén "saéngga ngamungkinkeun kontrol ékspérimén lengkep dina variabel minat. Hal ieu nyayogikeun yén subjek anu ditaliti ku panalungtikan sacara acak diperyogikeun (acak) dina grup ékspérimén atanapi di grup kontrol supados sadayana gaduh kamungkinan anu sami dina tungtung atanapi sanés (kelompok anu henteu (disokong), sahingga kamungkinan probabilitas éta grup-bénten béda pisan ti unggal anu sanés, anu bakal nyababkeun ragu dina épék kemungkinan tina variabel dipikaresep (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

Peringkat Percentile: [statistik, psikométri] standarisasi dumasar kana posisi anu matuh padumukan dina distribusi skor dina skala mimitian ti 1 dugi ka 99. Aranjeunna dianggo dina sababaraha tés, contona dina Batré Itali pikeun ADHD (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

Realitas Therapy Therapy (ROT): [neuropsychology] Terapi anu tujuan utamina nyaéta pikeun ningkatkeun orientasi dina waktos, rohangan sareng ngeunaan diri sorangan. Aya ROT resmi (séri rapat anu parantos ditangtoskeun kalayan leres) sareng ROT informal, dilaksanakeun ku tanaga anu sanés khusus sadidinten. (Gollin, Ferrari, Peruzzi, gym pikeun pikiran, 2007: 13)

Ngurangan Terapi Sintaksis (REST): [aphasia] Perlakuan pikeun penderita agrématis aphasic anu, tibatan fokus kana produksi kalimat anu sintaksis anu leres, mempermudah panggunaan struktur saderhana sapertos anu dianggo sacara koléktif ku subjék normal (diusulkeun ku Springer et al., 2000; VD. Basso, Nyaho sareng ngadidik deuiaphasia, 2009: 35)

Reformasi [terapi ucapan]: téhnik anu diwangun dina malikan naon anu nembé dihasilkeun interlocutor, ngantepkeun hartosna teu robih tapi nyayogikeun modél anu leres ku nambihan kecap anu leungit atanapi ngaganti istilah ku istilah anu leres atanapi langkung pas (kanggo inpormasi lengkep tingali "Téhnik dina panganteur" dina Dasar terapi ucapan dina umur pamekaran, P. 235)

tulangan: stimulasi [psikologi, behaviorism] anu nambahan atanapi nyuda kamungkinan panémbong paripolah anu tangtu. Penguatan dibagi jadi opat kategori utama: primér, sekundér (atanapi henteu dirawat), tulangan positip sareng négatip. Anu dikuatkeun primér nyaéta hubungan sareng kasalametan (dahareun, minuman, bobo, jinisna ...) sedengkeun bala sekundér nyaéta rangsangan awal nétral anu nguihkeun nilai panghasilan sabab aya hubunganana sareng rangsangan sanés anu parantos gaduh kakuatan kakuatan. Tulisan positip biasana rangsangan anu diramalkeun ku topik anu pikaresepeun sareng ningkatkeun probabilitas paripolah anu tangtu dimana aranjeunna dikaitkeun bari peneguhan négatip ningkatkeun probabilitas hiji kalakuan ku ngeureunkeun dorongan anu pikaresepeun salaku akibat tina palaksanaanna (tingali ogé. Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Cadangan kognitif: [neuropsychology, sepuh] nyetél strategi kognitif, variabel ti hiji jalma ka jalma, dilaksanakeun kontras atanapi ngimbangan prosés patologis anu aya dina prosés. Éta gumantung kana karakteristik individu dina jaringan saraf anu mana ogé dipangaruhan ku pangalaman hirup sapertos pendidikan, padamelan sareng kagiatan riadah (tingali ogé Passafiume sareng Di Giacomo, Pikun Alzheimer, 2006).

S

Segmen Fonétis Anu Henteu Seru (SFI): [basa] (atanapi suku kata atanapi pangeusi protomorfik) nempatan posisi anu tetep dina kekecapan sareng panginten ngalakukeun peran "pananda posisi" komponén fungsional (Bottari dkk., Inferensi struktural dina akuisisi morfologi bébas Italia, 1993, dicutat dina: Ripamonti et al., Lepi: Ekspresi basa budak leutik, 2017)

Analisis Fitur Semantis: Pendekatan [aphasia] anu ngabayangkeun yén pamulihan inpormasi konsép lumangsung ngaliwatan aksés ka jaringan semantis numutkeun hipotésis yén aktivasina ciri semantis udagan kedah ngaktipkeun target éta sorangan diluhur tingkat ambang na, mempermudah pamulihan kecap, kalayan pangaruh generalisasi kana target sanés anu ngabagi sipat semantis anu sami (tingali Boscarato sareng Modena dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 44).

Sensitivitas tés: [statistik]: kamampuan tés pikeun ngaidéntifikasi mata pelajaran kalayan ciri anu tangtu (positip leres), contona ayana disleksia. Kalayan kecap séjén, éta proporsi mata pelajaran anu, ngaliwatan tés, positip pikeun ciri dibandingkeun sareng total mata pelajaran anu leres-leres gaduhna; Nyandak conto disleksia, sensitipitas mangrupikeun babandingan poko anu disleksia dina tés khusus, dibandingkeun sareng total jalma anu leres-leres disleksia.
Upami urang nyauran sensitipitas S, Jumlah sénsitip anu leres dicirikeun ku tés (positip leres) sareng B jumlah disleksia anu henteu ditepungan ku tés (negatip palsu), maka sensitipitas tiasa dikedalkeun salaku S = A / (A + B) .

Ngaungkeun: [psikologi, tindak tanduk] Pamasangan ku ékspérimén réspon operasional anu dipénta. Éta diwangun sacara sistematis pikeun nguatkeun parilaku subjek anu laun-laun ngadeukeutan réspon anu tiasa dipikolehi (sapertos conto, laun-satoan nyangking sato pikeun pencét uas) (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Éméntasi mindahkeun: [neuropsychology] Ngalangkungan fokus perhatian ti hiji obyék, atanapi kajadian, ka anu sanésna, kaduana aya dina lingkungan sakitar subjek (Marzocchi, Molin, Poli, Perhatosan sareng Metacognition, 2002: 12).

Serebellar Cognitive-Affective Syndrome: [neuropsychology] rasi defic kognitif sareng aféktif akibat tina lesi tina cerebellum. Defisitna tiasa seueur sareng merhatoskeun sababaraha domain sapertos mémori damel, basa, fungsi éksékutip, diajar implisit sareng prosedural, pamrosésan visual-spatial, kontrol atosan, régulasi aféktif sareng perilaku (Schmahmann, Cerebellum sareng kognisi, 2018).

Sindrom sambungan: [neuropsychology] robahan kognitif dikaitkeun kana lesi tina iket zat bodas anu nyambungkeun daérah uteuk anu béda (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Sindrom Balint Holmes: [neuropsychology] sindrom neuropsychological dicirikeun ku simultanagnosia (deficit dina idéntifikasi gambar global nalika diwangun ku sababaraha objék), oculomotor apraxia (defisit dina ngahaja ngarahkeun sudut kana hiji titik) sareng ataxia optik (defisit dina gerakan obah sareng anggota badan). Sindrom ieu biasana dihubungkeun sareng lesi biletal parieto-occipital (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014).

Sistem Perhatosan Pengawas: [fungsi ékséktip] Norman sareng Shallice parantos ngaitkeun modél sareng dua sistem fungsional. Dina kasus anu pangheulana mangrupikeun sistem kontrol rutin anu ditunjukkeun dina rupa-rupa pola tingkah laku anu langkung dipilampah, anu dipilih janten tanggapan stimulasi lingkungan, dumasar kana tingkat aktivasina otomatis; dina hal anu kadua, nalika pilihan otomatis henteu cekap pikeun ngaktipkeun paripolah khusus atanapi aktivasina sapertos henteu fungsional kana kaayaan anu khusus, Sistim Pengawas Attentional anu ngarobihkeun aktivasina tina sababaraha pola paripolah pikeun milih anu paling luyu dumasar kana kaayaan (tingali ogé Mazzucchi, Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

Somatoagnosia: [neuropsychology] leungitna kasadaran pola awak seseorang (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001)

sora: [basa] Prosés sistem: ngaganti sora pireu sareng sora anu saluyu. Conto: "bane" kanggo "roti" (bdk. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

Husus tina nguji [statistik]: kamampuan tés pikeun ngaidéntifikasi mata pelajaran anu henteu ngagaduhan ciri anu tangtu (négatip sajati), contona henteuna pikun. Kalayan kecap séjén, éta proporsi mata pelajaran anu, ngaliwatan tés, ngahasilkeun négatip pikeun ciri dibandingkeun sareng total mata pelajaran anu henteu leres-leres gaduhna; Nyandak conto pikun, kekhususan mangrupikeun proporsi mata pelajaran anu séhat (tanpa pikun) dina tés khusus, dibandingkeun sareng total anu leres-leres séhat.
Upami urang nyebat spésipitas S, A jumlah waras anu leres dicirikeun ku tés (leres negatip) sareng B jumlah waras anu henteu ditetepkeun ku tés (positip palsu), maka spésipitasna tiasa dikedalkeun salaku S = A / (A + B) .

stereo: [psikologi] Éléngan régatip tina hiji atanapi langkung paripolah séri. Aranjeunna tiasa tina jinis béda: motor, komunikasi tinulis atanapi diucapkeun, dina kaulinan, dina gambar, jsb. (tingali ogé Galimberti, Psikologi Kamus Anyar, 2018).

stopping: [basa] ngagantian fonem sinambung kalayan anu henteu sinambung (ex: dal per giallo) (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

subitizing: [neuropsychology] kamampuan pikeun gancang sareng akurat ngabédakeun sajumlah unsur (Kaufman et al., The diskriminasi nomer visual, 1949).

Sulcus glottidis: lesi [sora] disababkeun ku invagiantion tina mukosa ari vokal anu nyiptakeun kantung anu sisindiran nyalira kana rohangan Reinke. Hal ieu dipercaya akibat tina pembukaan spontan kista épidermid dina taun-taun mimiti kahirupan (lk. Albera sareng Rossi, Otolaryngology, 2018: 251).

T

Téori Kognitif Pembelajaran Multimedia atanapi CTML: Téori [diajar] anu tipayun ayana dua saluran diajar, hiji visual sareng hiji auditory, anu masing-masing ngagaduhan kapasitas anu kawates (3 atanapi 4 unsur dina hiji waktu). Inpormasi anu langkung seueur tiasa diolah, sareng ku sabab kitu diajar, upami dibagi kana duanana saluran (visual sareng auditory) tibatan hiji saluran (contona, téks sareng gambar anu ditulis); ieu disebut pangaruh modeu.
Upami, di sisi anu sanés, kami nyayogikeun inpormasi anu sami dina sababaraha saluran (visual sareng auditory) sanés ngan ukur hiji (contona, auditory), téori ieu ngaramalkeun kamlaratan di pagelaran anu dihubungkeun sareng beban tina memori kerja; ieu disebut pangaruh redundansi (tingali ogé Mayer sareng Fiorella, Prinsip pikeun Ngurangan Ngaronjatkeun Pamrosésan dina Belajar Multimedia: Koherence, Signaling, Redundancy, Spatial Contiguity, and Prinsip Contiguity Temporal, 2014)

Token Ékonomi (Sistim Penguatan Token Token): [psychology, behaviorism] téknik psikologis anu diwangun dina ngadamel "kontrak" antara hiji subjek sareng sepuhna atanapi pendidik, anu ngalaksanakeun aturan; obyék simbolis (atanapi token) teras dipasihan pikeun unggal kalakuan anu leres anu dibutuhkeun ku aturan ieu, sedengkeun tanda-tanda sanésna bakal dipiceun atanapi moal dibéré bisi palanggaran sami. Kana ngahontal kuantitas anu ditunjuk sacara awal, ieu bakal dirobih jadi bonus anu disatujuan saméméhna (tempo ogé Vio sareng Spagnoletti, Anak Atik sareng Hyperaktif: Pelatihan Kolot, 2013).

V

hal nu sah: [psikométri] tingkat anu alat (uji) anu tangtu ukur variabel minat. Éta utamana diwangun ku validitas kontén, validitas kriteria sareng konstruktipitas (tingali ogé Statistik kanggo Élmu Perilaku, Welkowitz, Cohen sareng Ewen, 2009).

Nilai ramalan négatip: [Statistical] probability posterior ti test ka estimasi saimbang pasien neuleu diidentifikasi minangka teu gaduh karakteristik (negatip leres) ngeunaan jumlah jalma anu negatip kana sipat anu sami (negatip leres + negatip palsu). Salaku conto, upami urang nuju ujian pikeun ngaidentipikasi mata pelajaran aphasic, nilai prediksi négatip bakal jadi rasio antara mata pelajaran séhat anu leres dicirikeun ku uji anu aya hubunganana ka total séhat tambah aphasics anu négatip dina tés (leres sehat + aphasic leres dikelompokeun janten séhat).
Upami urang nyauran VPN nilai dugaan négatip, Jumlah subjek anu séhat anu leres anu dikenalkeun sareng B total mata pelajaran aphasik anu leres diklasifikasikeun janten aphasic maka urang tiasa ngémutan nilai ramalan négatip sapertos kieu: VPN = A / (A + B).

Nilai ramalan anu positif: [statistic] probabilitas posterior tina uji pikeun ngira-ngira saimbang mata pelajaran anu leres diidentifikasi salaku gaduh karakteristik (positip leres) ngeunaan jumlah jalma anu positip pikeun karakter anu sami (positip positip + positip palsu). Salaku conto, upami urang nuju uji pikeun ngaidentipikasi mata pelajaran aphasic, nilai dugaan positip bakal jadi rasio antara aphasics anu leres dicandak ku test dibandingkeun sareng aphasics sareng non-aphasics anu positip pikeun tés (leres aphasics sareng diagnosis anu séhat. salahna sapertos aphasic).
Upami urang nyebat VPP nilai dugaan positip, Jumlah mata pelajaran aphasik anu leres anu dikenalkeun sareng B total mata pelajaran séhat anu henteu leres didiagnosis janten aphasic maka kami tiasa nyatakeun nilai ramalan anu positif sapertos kieu: VPP = A / (A + B).

Cues Leungit (metode pikeun nurunkeun saran): [neuropsychology] téknik hafalan difokuskeun kana panurunan kutang saran ngeunaan inpormasi anu kudu dikenangkeun, sabada fase pembelajaran anu sami (tingali ogé Glisky, Schacter and Tulving, Learning sareng ingetan tina perbendaharaanan anu aya hubunganana sareng komputer dina penderita gangguan anu aya ingetan: Kaayaan musnah isyarat, 1986).

varian: [statistic] ukuran variabel skor parameter ngubaran mean sorangan; ngukur sabaraha nilai ieu nyimpang kuadrat tina mean aritmetika (tingali ogé Vio sareng Spagnoletti, Anak Atik sareng Hyperaktif: Pelatihan Kolot, 2013).

vergeture: [sora] depresi wates bébas tina pita vokal sareng adhesion tina mukosa kana ligament vokal (cf. Albera sareng Rossi, Otolaryngology, 2018: 251)

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!