Ayeuna parantos dipikaterang sareng dipikaterang yén fungsi éksékutip aya hubunganna pisan (sareng intél) kana seueur aspek kahirupan urang: urang gaduh data ngeunaan katerapanana perkawis pagelaran akademik, ka creativeness, kaparigelan maca sareng pamahaman tina téks, sadayana kaahlian matematika, To basa sarta sakabeh 'agresi.

Nanging, biasana, dina nganalisis pangaruh fungsi éksékutip kana aspék penting dina kahirupan urang, panilitian museur utamina kana anu disebat fungsi eksekutif tiis, nyaéta, langkung "kognitif" sareng bébas tina émosi (contona, memori gawe, kalenturan kognitif sareng ngahambat); langkung seueur anu nyarios tibatan anu disebut fungsi éksékutip panas, nyaéta anu ngagaduhan tujuan pikeun panduan kaputusan urang (utamina upami diresmikeun ku aspek émosional sareng motivasi), kendali émosional, milarian kabutuh sareng kamampuan nunda aranjeunna .

Dina 2018, Poon[2] sababna parantos mutuskeun pikeun nguji sakumpulan nonoman ngeunaan diajar sakola sareng ngeunaan karaharjaan psikologisna sareng kamampuan adaptasi; dina waktos anu sasarengan, para nonoman anu sami ditetepkeun kana évaluasi fungsi éksékutip, duanana tiis atanapi panas, ngalangkungan batré anu distandarkeun khusus.


Naon anu muncul tina ieu panilitian?

Sanaos naon anu dicarioskeun ku panulis dina tulisanna nyalira, sadaya tés anu dianggo pikeun nganilai tiis (kontrol atos, hambatan mémori damel, kalenturan kognitif sareng perencanaan) sareng panas (nyandak kaputusan) jarang atanapi henteu pisan aya hubunganana sareng anu sanésna (korélasi pangluhurna, sareng ngan hiji pikeun ngahontal tingkat signifikansi statistik, ngan ukur r = 0,18!); ieu ngamungkinkeun urang pikeun hipotésis, saluyu sareng naon anu dicarioskeun ku Miyake sareng kolega[1], yén rupa-rupa komponén fungsi éksékutip kawilang teu tiasa dipisahkeun.

Aspék anu pikaresepeun pisan nyaéta, tina pangaruh tingkatan inteléktual, fungsi eksekutif tiis éta prediksi tina pagelaran akademik waktu fungsi eksekutif cordial kabuktosan janten prediksi tinaadaptasi psikologis.
Fungsi éksékutip anu tiis sareng panas, nalika damel sinergis, teras katingalina mangrupikeun dua konstruk anu béda sareng anu béda pentingna ngeunaan sababaraha jinis kahirupan.

Tungtungna, data anu kedah diperhatoskeun sanésna merhatikeun trend skor dina tés anu digunakeun dina ieu panilitian, ti umur 12 dugi ka 17 taun: anu memori kerja verbal nembongkeun kamekaran anu teras-terasan sareng umur (dina kisaran anu dianggap dina ieu panilitian), ogé nunjukkeun paningkatan anu gancang sakitar umur 15 taun; ogé anu kontrol perhatian muncul dina kamekaran anu tetep dina kelompok umur ieu; Tuh kalenturan kognitif sigana bakal nambahan teras-terasan dugi ka 16 taun umur; sami, kamampuan pikeun inhibisi nembongkeun naékna lungkawing tina 13 ka 16; Tuh rarancangtungtungna, éta nunjukkeun kamekaran anu teras-terasan ku umur, nunjukkeun kumaha puncak naékna sakitar 17 taun.
Béda pisan nyaéta trend tina fungsi eksekutif cordial kumargi tren ti umur 12 dugi ka 17 taun bentukna bél (atanapi dibalikkeun "U"); istilah sanésna, sakitar umur 14-15 taun, pagelaran anu langkung goréng dititénan (dina ieu panilitian) dibandingkeun sareng umur saacanna sareng saterusna; langkung tepatna, dina kelompok umur ieu aya kacenderungan langkung ageung kana résiko sareng milarian kepuasan alit tapi langsung (dibandingkeun sareng anu langkung jauh dina waktosna tapi langkung ageung).

Pikeun nyimpulkeun ...

Patali sareng fungsi éksékutip anu tiis, ngahambat, mémori damel sareng kalenturan kognitif siga anu langkung dewasa tibatan dina perencanaan; maka tiasa dianggap yén tilas (langkung dasar) mangrupikeun dasar pikeun pamekaran anu terakhir (tina urutan anu langkung luhur).

Dibandingkeun sareng fungsi éksékutip anu panas, pola "U" anu dibalikkeun tiasa ngajelaskeun ningkatna kacenderungan pikeun perilaku résiko anu sering dititénan dina nonoman.

Langkung umum, tés pikeun fungsi éksékutip anu tiis sareng anu pikeun fungsi éksékutip panas sigana ngan ukur ngukur konstruk anu béda: anu tilas, kanyataanna, sigana langkung aya hubunganana sareng pencapaian tujuan anu langkung "kognitif" (contona, kinerja sakola), anu terakhir langkung aya hubunganana sareng tujuan anu langkung sosial sareng émosional.

Visi anu langkung terintegrasi pikeun fungsi éksékutip janten mangpaat, sering teuing henteu saimbang sacara éksklusif dina langkung seueur komponén tiis.

Anjeun ogé tiasa resep:

Bibliografi

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!