Lami-lami ayeuna urang parantos biasa nguping ngeunaan COVID-19 unggal dinten (sareng leres), ngeunaan masalah pernapasan anu tiasa disababkeun, dugi ka maotna anu parah.

Sanaos masalah anu paling umum nyaéta ngeunaan demam, batuk sareng sesah dina napas, aya hiji aspék anu sakedik disebatkeun tapi seueur panilitian: defisit kognitif.

Ayana, kanyataanna, anosmia (kaleungitan bau) sareng ageusia (kaleungitan rasa) parantos museur kamungkinan panyakit éta sacara langsung atanapi henteu langsung mangaruhan sistim saraf pusat ogé.


Dibikeun, sapertos anu parantos disebatkeun, anuayana penting studi anu parantos ngaevaluasi ayana defisit kognitif di jalma anu kapangaruhan ku COVID-19, sakelompok sarjana ngayakeun tinjauan pustaka ayeuna ngeunaan poko pikeun nyimpulkeun data anu paling tonjol anu ayeuna aya[2].

Naon anu muncul?

Sanaos seueur watesan anu aya hubunganana sareng héterogénitas tina panilitian anu dilakukeun dugi ka ayeuna (contona, bédana dina tés kognitif anu dianggo, bhinéka sampel pikeun ciri klinis ...), dina tingalian[2] data anu pikaresepeun dilaporkeun:

  • Persentase pasién anu ngaruksak ogé dina tingkat kognitif bakalan konsisten pisan, kalayan perséntase anu bénten-bénten (dumasar kana panilitian anu dilaksanakeun) ti minimum 15% dugi ka maksimal 80%.
  • Defisit anu paling sering aya hubunganana sareng domain perhatian-éksékutip tapi aya ogé panilitian dimana kamungkinan ayana defisit mnemonic, linguistik sareng visual-spatial muncul.
  • Luyu sareng data literatur anu tos aya[1], pikeun kaperluan skrining kognitif global, bahkan pikeun pasién COVID-19 MoCA bakal langkung peka tibatan MMSE.
  • Dina ayana COVID-19 (bahkan kalayan gejala hampang), kamungkinan ogé ngagaduhan defisit kognitif bakal ningkat ku 18 kali.
  • Komo saatos 6 sasih penyembuhan ti COVID-19, sakitar 21% pasien bakal teras-terasan ningalikeun kakurangan kognitif.

Tapi kumaha sadaya defisit ieu dimungkinkeun?

Dina pangajaran anu nembe diringkeskeun, panaliti ngadaptarkeun opat kamungkinan mékanisme:

  1. Virus tiasa ngahontal CNS sacara teu langsung ngalangkungan panghalang otak getih sareng / atanapi langsung ku transmisi aksonial ngalangkungan neuron olfaktor; ieu bakal ngakibatkeun karusakan neuronal sareng encephalitis
  1. Ruksakna saluran getih otak sareng coagulopathies anu nyababkeun stroke iskemik atanapi hemorrhagic
  1. Tanggapan radang sistemik anu kaleuleuwihi, "badai sitokin" sareng disfungsi organ periferal mangaruhan otak
  1. Isémia global sékundér kana kagagalan engapan, pangobatan pernapasan sareng sindrom marabahaya pernafasan akut

conclusions

COVID-19 kedah diémutan serius anche pikeun defisit kognitif anu tiasa disababkeun, Luhureun sadaya sabab ieu muncul sering pisan sareng ogé bakal mangaruhan jalma anu ngalaman bentuk panyakit kalayan gejala hampang, ogé nginget katekunan luhur kompromi neuropsychological anu parantos disebatkeun.

Anjeun ogé tiasa resep:

Bibliografi

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!