Kami parantos nyerat seueur ngeunaan jaman baheula fungsi eksekutif jeung intelijen; Batur pasti bakal sadar mustahil ngagambar wates jelas dina definisi masing-masing tina dua konstruksi nepi ka titik mendakan persamaan anu penting.

Pikeun ngartikeun fungsi éksékutip urang tiasa nyarios yén éta mangrupikeun rupa-rupa kamampuan kognitif anu aya hubunganana sareng kamampuan saderhana pikeun sacara sukarela ngamimitian tindakan sareng ngahambat paripolah anu tangtu dugi ka rarancang kompleks, kana kapasitas ngarengsekeun masalah sarta sakabeh 'intuisi[1]. Konsép perencanaan, ngarengsekeun masalah sareng intuisi, Nanging, teu tiasa dihindari numbu ka intél.

Maka wajar pikeun perjuangan ngabédakeun dua konsep, nyaéta fungsi éksékutip sareng kamampuan inteléktual, dugi ka ngarah sababaraha pangarang pikeun hipotésis tumpang tindihna lengkep antara sababaraha komponén intél sareng sababaraha komponén perhatian-éksékutip[2], dibéré korélasi anu luhur pisan diantara aranjeunna anu dipendakan dina conto "normotypical" déwasa (sareng dipasihan prediksi fungsi éksékutip pikeun barudak anu aya kaitannana pikeun kamekaran kaparigelan nalar kahareupna[4]).


Bantosan pikeun ngabédakeun dua konstrukna tiasa sumping tina sampel populasi atipikal, sapertos barudak anu kado. Montoya-Arénas sareng kolega Anjeun[3] parantos milih sajumlah ageung murangkalih, dibagi ku kecerdasan rata-rata (IQ antara 85 sareng 115), intél luhur (IQ antara 116 sareng 129) e kecerdasan jauh leuwih luhur (IQ di luhur 129, nyaéta kado); sadaya murangkalih ngalaman penilaian intelektual sareng penilaian anu lega pikeun fungsi éksékutip. Maksudna pikeun nganalisis upami sareng dugi ka mana dua konstruk téoritisna bakal babarengan dina tilu subkumpulan anu béda.

Naon anu muncul tina ieu panilitian?

Sanaos dina cara anu bénten-bénten, sababaraha indéks anu diturunkeun tina skala inteléktual sareng skor dina rupa-rupa tés pikeun fungsi éksékutip sacara signifikan dikaitkeun dina subkelompok dina tingkat rata-rata sareng tingkat luhur intél; data anu paling pikaresepeun, nanging, mangrupikeun anu sanés: dina kelompok murangkalih hadiah sababaraha rupa skor anu diturunkeun tina skala inteléktual sareng anu aya hubunganana sareng tés pikeun fungsi éksékutip aranjeunna henteu nunjukkeun korélasi anu signifikan.
Numutkeun naon anu parantos dicarioskeun, data ngakibatkeun dua kasimpulan:

  • Fungsi éksékutip sareng kecerdasan mangrupikeun dua kapasitas anu kapisah (atanapi, sahenteuna, tés intél sareng tés perhatian-éksékutip ngukur kamampuan anu béda)
  • Beda sareng naon anu kajadian dina biasana ngamekarkeun budak, dina kado kinerja fungsi éksékutip bebas tina intél

Ieu inpormasi penting pisan anu, kumaha ogé, sakumaha sering kajadian, kudu ditafsirkeun kalayan ati-ati pisan pikeun watesan panilitian, mimiti sadaya conto anu sanés wawakil pikeun sakumna penduduk (sanés ilaharna murangkalih murangkalih, atanapi anu paling berbakat) kumargi sadaya mata pelajaran dipilih dina dasar kinerja sakola (luhur pisan) .

ANJEUN MUNGKIT ogé bisa dipikaresep

Bibliografi

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Kalenturan lisan semantis