Seueur tes nami sareng narasi [1] ngagunakeun gambar salaku pangrojong pikeun ngahasilkeun kecap sareng produksi kalimat. Tés sanés nganggo objék fisik. Kunaon Téori anu paling terakreditasi dina ngolah basa satuju ngeunaan ayana pusat semantis tunggal (éta, kanyataanna, janten teu ekonomis pikeun mikir yén aya pusat semantis pikeun gambar anu urang tingali sareng anu sanés pikeun kecap anu urang nguping), tapi dina waktos anu sami aranjeunna henteu percanten yén saluran input anu béda ngaksésna kalayan sami ngagampangkeun.

 

Pikeun sababaraha jalma sigana henteu pati penting, contona, gambar palu tiasa ngajamin aksés langkung gancang kana ciri palu tibatan kecap "palu" (mahluk anu terakhir, sapertos sadayana kecap dina basa urang, sawenang-wenang); nanging, urang panginten tiasa panginten yén duanana gambar palu sareng kecap "palu" ngan ukur déwa titik aksés kana ideu palu, sareng kumargi kitu teu paduli saluranna, ciri semantis diaktipkeun ngan ku ide palu. Sababaraha panilitian, kalebet Potter sajarah taun 1975 [2] nunjukkeun yén ieu sanés masalahna, sareng parantos dilakukeun ku nunjukkeun waktos nami anu béda-béda gumantung kana saluran anu béda-béda anu dianggo.

 

Upami, kanyataanna, ti taun kadua sakola dasar sareng salajengna, maca kecap langkung gancang tibatan namina gambarna, éta ogé leres yén atribusi unsur (contona, tabel) kana kategori, nyaéta langkung gancang nalika obyék dipidangkeun salaku gambar sareng sanés salaku kecap tulisan. Seueur pangarang nyarios sapertos kieu aksés istimewa (hubungan langsung antara stimulus sareng hartos) e hubungan istimewa (hubungan antara aspek struktural stimulus sareng sipat semantis anu aya hubunganana sareng aksi na) objék - sareng gambar - anu aya hubunganana sareng ciri semantis.


 

Naon aksés khusus anu urang paling buktina?

  1. Objek ngagaduhan aksés istimewa kana mémori semantis ngeunaan kecap [2]
  2. Kecap ngagaduhan aksés anu hadé pikeun ciri fonologis dibandingkeun sareng gambar [2]
  3. Khususna, diantara sadaya aspek semantik, objék gaduh aksés aksés pikeun tindakan anu kedah dilakukeun [3]

 

Dina sababaraha taun ka pengker, ku mecenghulna téori "perwujudan" (tingali, antara séjén, Damasio) ékspérimén anu langkung murni parantos dilaksanakeun dina aktipitas semantik anu aya hubunganana sareng objék anu urang anggo. Dina panilitian anu nembé pisan [4] jalma dipenta pikeun ngaréspon (ku mindahkeun uas payun atanapi mundur) saatos niténan gambar, mutuskeun naha:

  • Ékspérimén A: obyék dianggo nuju awak (ex: sikat huntu) atanapi jauh ti dinya (ex: palu)
  • Ékspérimén B: obyék éta buatan tangan atanapi éta alami

 

Panulis angkat niténan épék kongruénsi, atanapi upami pamilon langkung gancang ngaréspon nalika aya kongruénsi antara jinis obyék sareng gerak tuas (sapertos: sikat huntu, atanapi obyék anu dianggo ka kuring - tuas ka handap). Upami, dina kasus anu pertama, ayana épék kongruénsi ampir dianggap entong, pikaresepeun pikeun dicatet yén, bahkan dina ékspérimén B, dimana patarosan éta henteu aya hubunganana sareng panggunaan ka diri sorangan atanapi jauh tina diri, pangaruh kongruénsi naha éta parantos kajantenan. Dina pengertian anu tangtu, gambar tina obyék "ngaktipkeun" tindakan ku cara laten bahkan upami patarosan anu urang tanyakeun henteu aya hubunganana sareng panggunaan na.

 

Aksés kaistiméwaan, sahingga, sigana fenomena anu henteu ngan paduli ciri visual obyék, tapi ogé kamatian urang sareng cara urang berinteraksi sareng éta.

Bibliografi

 

[1] Andrea Marini, Sara Andreetta, Silvana del Tin & Sergio Carlomagno (2011), Pendekatan multi-tingkat pikeun analisis basa naratif dina aphasia, Aphasiology, 25:11,

 

[2] Potter, MC, Faulconer, B. (1975). Waktos pikeun ngartos gambar sareng kecap.alam,253, 437-438.

 

[3] Chainay, H., Humphreys, GW Hak aksés kana tindakan pikeun objék anu aya hubunganana sareng kecap. Buletin Psikonomi & Tinjauan 9, 348-355 (2002). 

 

[4] Scotto di Tella G, Ruotolo F, Ruggiero G, Iachini T, Bartolo A. Nuju sareng jauh tina awak: Patalina sareng arah panggunaan dina panyandian tindakan anu aya hubunganana sareng obyék. Jurnal Psikologi Eksperter Kuartal. 2021;74(7):1225-1233.

 

 

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Dihasilkeun disgraphiaKalenturan lisan semantis