Seueur tés pikeun meunteun biantara di murangkalih sareng déwasa ngandelkeun kagiatan namina atanapi milih antara réspon anu béda. Sedengkeun tés ieu saleresna mangpaat sareng gancang dilereskeun, résiko henteu néwak propil komunikasi lengkep jalma anu urang titénan, kalayan résiko henteu ngahontal tujuan aktual tina campur tangan nanaon.

Nyatana, kaparigelan diskursif sareng naratif ngagambarkeun komponén linguistik anu paling "ékologis" sabab basa budak sareng déwasa nyampak sanés dina rangkay kaparigelan namina atanapi milih, tapi dina kamampuan komunikasi sareng batur sareng ngalaporkeun pangalamanana.

Justru kusabab alesan ieu, tujuan akhir tina pipilueun pidato kedahna pikeun ningkatkeun kamampuan hiji jalma pikeun ngartos inpormasi anu aranjeunna tarima sareng nganyatakeun dirina salaku lengkep sareng akurat anu mungkin. Kami pastina henteu tiasa ngartikeun "suksés" a pipilueun pidato anu tiasa ningkatkeun jumlah kecap tina tés anu dipikaterang ku budak, tapi anu harita henteu ngagaduhan akibat praktis dina kamampuanna komunikasi sareng batur.


Sanaos kitu, kaparigelan diskursif sareng naratif sering dianggurkeun dina penilaian basa, kacuali aya pamundut anu jelas. Ieu kajadian duanana kusabab dina tahap awal akuisisi basa fokus langkung seueur kana aspék fonologis-artikulasi - ogé kusabab gampang pisan ngaidentipikasi budak anu ngalakukeun kasalahan ngucapkeun, sedengkeun budak anu gaduh kasusah naratif sering ngirangan interaksi na kana waleran pondok sareng ku sabab kitu anjeunna sering dicap salaku isin atanapi introvert - duanana kusabab sacara objektif analisis naratif langkung lami sareng langkung capé, utamina upami anjeun teu biasa ngalakukeunana.

Paduli tés anu digunakeun, aya dua indikator anu tiasa nyayogikeun kami inpormasi berharga ngeunaan pidato sareng katrampilan naratif budak sareng déwasa:

  • Kecap per menit (PPM atanapi WPM dina basa Inggris): total jumlah kecap parantos tiasa janten indikator penting, tapi ngabandingkeun jumlah kecap kana waktos anu diperyogikeun pikeun ngahasilkeun éta tiasa nyatakeun produksi anu leres tapi laun. Numutkeun ka ulikan ku DeDe sareng Hoover [1], contona, produksi handapeun 100 PPM dina déwasa panginten tiasa nunjukkeun afasia. Salajengna, numutkeun panulis anu sami, indikator ieu sigana peka khusus pikeun pangobatan dina kasus aphasia sedeng sareng parna
  • Unit Informasi Anu Bener (CIU): numutkeun definisi Nicholas sareng Brookshire [3] aranjeunna "kecap-kecap anu kahartos dina kontéksna, akurat dina hubungan gambar atanapi topik, relevan sareng inpormasi ngeunaan eusi gambar atanapi topik". Ukuran ieu, anu ngaleungitkeun kecap-kecap anu henteu signifikan tina cacah sapertos panganteur, pangulangan, kecap panganteur sareng paraphasias, éta kahareupna tiasa pakait sareng jumlah kecap anu dihasilkeun (CIU / Total kecap) atanapi kana waktos (CIU / menit) pikeun analisa langkung disaring.

Kanggo inpormasi langkung lengkep ngeunaan langkah-langkah salajengna, kami nyarankeun manual "Analisis biantara sareng patologi basa”Ku Marini sareng Charlemagne [2].

Bibliografi

[1] DeDe, G. & Hoover, E. (2021). Ngukur parobihan dina tingkat wacana di handap ieu parawatan paguneman: conto tina aphasia hampang sareng parna. Jejer dina Gangguan Basa.

[2] Marini sareng Charlemagne, Analisis biantara sareng patologi basa, Springer, 2004

[3] Nicholas LE, Brookshire RH. Sistem pikeun ngitung inpormasi sareng éfisiénsi biantara sambung déwasa kalayan aphasia. J Biantara Ngadéngé Res. 1993 Apr; 36 (2): 338-50

Anjeun ogé tiasa resep:

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
neangancookie maling diropéa