Kusabab ADHD dipirig ku rupa-rupa kakurangan neuropsychological terkenal. Khususna, sababaraha prosés kognitif anu aya hubunganana sareng fungsi eksekutif sering dirobih, sapertos pancén sambutan, kalenturan kognitif, rarancang, waspada sareng mémori damel[4][8] (tingali ogéévolusi profil kognitif di ADHD).

Dina dewasa sareng ADHD, kakurangan dina fungsi eksekutif tiasa lumangsung dina kahirupan sapopoé kalayan kaputusan ngadorong, kasabaran anu goréng pikeun hanjelu, kasusah dina manajemén waktos (contona, kasep sareng gaduh élmu kirang waktos), kamampuan pikeun ngatur sareng motivasi diri, kamampuan kirang pikeun ngarencanakeun sareng ngatur kagiatan hiji.[3].

Panulis panalungtikan urang badé nyarioskeun ka anjeun[3] aranjeunna hipotésis yén kasusah didaptarkeun anu terakhir tiasa dihubungkeun saeutikna sabagian kana kakurangan anu kirang ditaliti dina ADHD: éta sudut pandang. Konsep ieu ngarujuk kana kamampuan pikeun ngalampahkeun niat anu direncanakeun kanggo sakedap[3] (sudut pandang dumasar kana waktosna), dina masa hareup tina kagiatan khusus (calon mémori dumasar kana éta kagiatan) atanapi saatos réngsé kagiatan (calon kagiatan dumasarkeun kagiatan).
Sababaraha conto kenangan calon panginget-émut pikeun angkat janji dokter tabuh 16:00 atanapi nginum obat sateuacan saatos sarapan (tingali ogé tulisan kami dina kenangan calon dina sababaraha sclerosis sareng dina rehabilitasi mémori sudut pandang).


Memori prospektif ngandung sababaraha tahapan sareng prosés[3]: mimiti sadayana, amaksud sareng waktosna lumangsung kedah direncanakeun; engké éta kedah janten niat disimpen dina mémori retrospektif sareng tetep aktip nalika ngalaksanakeun kagiatan sanés; tungtungna, nalika tepat pikeun ngajantenkeun niat beton, éta bakal diperyogikeun ngahambat lampah sanésna kamajuan pikeun tujuan ngarobah kagiatan sacara fleksibel, sahingga mimiti ngalaksanakeun hiji rencana anu direncanakeun pikeun anu masihan.

Dibikeun naon anu nembé dibahas, sigana atra yén mémori perspéktif ngalangkungan mémori jangka panjang (retrospektif) sareng ka épék anu eksekutif.
Konsisten sareng kakurangan fungsi eksekutif anu parantos dikenal dina ADHD, aranjeunna ogé katingal dina kontéks ieu parobahan tina sudut pandang[7], bareng jeung kacenderungan pikeun menta tempo[6]. Sanaos ieu, teu acan aya anu nalungtik hubungan anu mungkin antara dua ciri ieu.

hipotesa[3] nyaéta yén procrastination kedah aya hubunganana sareng predisposisi goréng pikeun ditunjukeun kana masa depan (orientasi ka hareup) sareng sareng kasusah ngabayangkeun (pamikiran masa depan episodik). Jalma anu cenderung ngagulung bakal langkung berorientasi kana ayeuna sareng bakal langkung kasusah ngabayangkeun skénario masa depan[4]. Nyatana, éta ngusulkeun yén kamampuan pikeun ngabayangkeun masa depan tiasa gaduh hubungan sareng formasi karsa, fase dasar pikeun fungsina leres tina émosi prospektif[1].

Mimitian ti tempat ieu Altgassen sareng kolega Anjeun[3] parantos ngembangkeun panalungtikan pikeun tujuan nalungtik ayana kakurangan mémori calon dina ADHD dina kahirupan nyata sareng ngabandingkeun pagelaranna sareng anu aya dina calon tés memori dina laboratorium, nguji dina sambungan anu mungkin antara kacenderungan procrastination sareng propensity goréng pikeun masa depan, sareng ngartos upami sahenteuna bagian dina hubungan kausal antara ADHD sareng kacenderungan procrastination bisa jadi numbu ka defisit memori.

panalungtikan

panulis pangajaran[3] aranjeunna milih dua kelompok subjék sawawa, hiji anu diwangun ku 29 urang sareng ADHD sareng anu sanésna diwangun ku 29 urang kalayan pangwangunan anu biasana. Sadaya parantos diuji kenangan saharita sareng ditunda, pagawean di calon ingetan laboratorium sareng PR sudut pandang dina kahirupan sapopoe; aranjeunna parantos ngarobih angket dina kacenderungan pikeun menta tempo dina kahirupan sapopoé sareng angket pikeun nalungtik kacenderungan digambarkeun ka hareup.

Hasilna

Data panalungtikan nunjukkeun sababaraha hasil anu pikaresepeun:

  • The henteu aya hubungan antara calon mémori dina laboratorium sareng kahirupan nyata: sedengkeun dina mata pelajaran sareng ADHD teu aya kakurangan dina tes mémori laboratorium calon, dina kahirupan sapopoé kasusah pikeun calon pangémutan langkung jelas tibatan sawawa dina dewasa sareng kamekaran has.
  • Hiji korélasi dipanggihan antara kamampuan pikeun nginget niat hiji dina kahirupan sapopoé e Tés memori épisode anu ditunda di laboratorium (konsisten sareng pentingna épéktip pikeun émodémik pikeun émisi efisien mémori).
  • Gejala ADHD aya hubunganana sareng hiji kirang pangabisa ngémutan hiji karsa urang saméméhna nyatakeun.
  • Jalma sareng ADHD parantos ngalaporkeun hiji kacenderungan pikeun menta tempo jauh pinunjul sareng anu gaduh pamekaran has.
  • Dina grup sareng ADHD éta kapanggih kurang orientasi nuju ka hareup.
  • La kacenderungan pikeun menta tempo niatna diketélakeun nganggo sajumlah perencanaan anu parantos dilaksanakeun, sareng kahebatan ADHD sareng orientasi ka hareup.
  • Hubungan antara Gejala ADHD e kacenderungan pikeun menta tempo ieu sawaréh ditengah ku sudut pandang memori defisit (parobihan mémori calon panginten tiasa nyumbang kana laku lampah komitmen di urang sareng ADHD).

conclusions

Dicandak babarengan, data ieu ngabalukarkeun sababaraha refleksi, utamina dinangagunakeun sareng interpretasi tes dina prakték klinis dina ADHD: di nagara urang aya kurangna ujian pikeun ngira-ngira calon ingetan sareng ieu tiasa nyababkeun masalah anu énggal dina ngalereskeun kasusah anu janten jalma sareng ADHD dina kahirupan dina poean; salian ti éta, ieu panalungtikan nunjukkeun yén tés laboratorium (setanding kana tés neuropsikologis anu dikaluarkeun dina setélan klinis) moal cekap pikeun nangkep kasusah nyata dina kontéks nyata, bahkan langkung seueur kana résolusi ngémutan dampak defisit dina kahirupan sapopoe.
Kanyataan yén dina individu anu gaduh ADHD aya kacenderungan anu langkung ageung pikeun ngagemuda sareng orientasi anu langkung alit nuju ka hareup nunjukkeun nunjukkeun hubungan kausal antara dua ciri ieu, anu, digabungkeun sareng kamungkinan yén kabiasaan pananggalan komitmen ditengah ku kakurangan tina émosi, bakal urang bayangkeun campur tangan ka hareup[1][2]; contona, éta tiasa dibayangkeun yén campur tangan kana orientasi nuju ka hareup sareng dina kamampuan ngabayangkeun éta tiasa ningkatkeun kamampuan daya ingatan sareng ku kituna ngirangan kacenderungan pikeun ngagulung di urang kalayan ADHD (sareng henteu ngan ukur).

Tapi, kedah dipertimbangkeun yén ieu hiji panalungtikan korélasional sahingga janten ngan ukur tiasa nunjukkeun hubungan antara variabel; ku sabab eta perlu panalungtikan satuluyna dilakukeun anu nunjukkeun kamungkinan hubungan kausal antara variabel (kognitif ciri) anu dianggap dina ieu panalungtikan.

Bibliografi

  1. Altgassen, M., Rendell, PG, Bernhard, A., Henry, JD, Bailey, PE, Phillips, LH, & Kliegel, M. (2015). Pamikiran kahareup ningkatkeun kinerja memori prospektif sareng rencana panerapan dina déwasa. Jurnal Psikologi Eksperimen Kuartal, 68(1), 192-204.
  2. Altgassen, M., Kretschmer, A., & Schnitzspahn, KM (2017). Parentah mikir ka hareup ningkatkeun kinerja mémori calon calon nonoman. Neuropsychology Anak, 23(5), 536-553.
  3. Altgassen, M., Scheres, A., & Edel, MA (2019). Memori prospektif (sawaréh) médiasi hubungan antara gejala ADHD sareng panundaan. Defisit Perhatosan sareng ADHD, 11(1), 59-71.
  4. Corbett, BA, Constantine, LJ, Hendren, R., Rocke, D., & Ozonoff, S. (2009). Nalungtik fungsi éksékutip pikeun barudak anu ngagaduhan gangguan spéktrum autisme, gangguan hyperactivity deficit perhatian sareng pamekaran has. Panaliti psikiatri, 166(2-3), 210-222.
  5. Rebetez, MML, Barsics, C., Rochat, L., D'Argembeau, A., & Van der Linden, M. (2016). Panundaan, tinimbangan konsékuénsi hareup, sareng épisode pikahareupeun pamikiran. Eling sareng kognisi, 42, 286-292.
  6. Baja, P. (2007). Sifat procrastination: Pamariksaan meta-analisa sareng téoritis ngeunaan gagal pangaturan diri quintessential. Buletin psikologis, 133(1), 65.
  7. Talbot, KDS, Müller, U., & Kerns, KA (2018). Memori prospektif ka murangkalih anu ngagaduhan gangguan hiperaktifitas defisit perhatian: tinjauan. Ahli Neuropsikologi klinis, 32(5), 783-815.
  8. Willcutt, EG, Doyle, AE, Nigg, JT, Faraone, SV, & Pennington, BF (2005). Validitas téori fungsi éksékutip karusuhan perhatian-defisit / hiperaktif: tinjauan meta-analitik. Psychiatry biologis, 57(11), 1336-1346.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian