Judul: Sepuh aktif: palatihan pikeun ngadukung fungsi kognitif dina manula

Panulis: Rossana De Beni, Michela Zavagnin, Erika Borella

Taun: 2020

Penerbit: Erickson

premis

Pelatihan kognitif, dumasar kana watesan, panganteur paningkatan kognitif anu ditujukeun pikeun jalma umur, kalayan tujuan pikeun ningkatkeun kinerja dina kahirupan sapopoe. Dibikeun ngembang sepuh tina populasi, publikasi dina literatur spesialis ngeunaan topik ieu teras-terasan ningkat (Hudes, Rich, Troyer dkk., 2019).

Dina panorama Italia, sababaraha buku parantos diterbitkeun ditujukeun ka operator pikeun nyusun intervénsi stimulasi kognitif individu anu ditujukeun ka lansia kalayan kakurangan mémori subyektif (Andreani Dentici, Amoretti and Cavallini, 2004) atanapi ka jalma anu pikun (Bergamaschi, Iannizzi, Mondini, dkk. 2007).

gambaran

Sakumaha diantisipasi ku terjemahan, éta mangrupikeun latihan anu dikembangkeun pikeun manula anu ngagaduhan sepuh has o Gangguan kognitif Hampang (MCI), pikeun dilaksanakeun sacara kelompok.


Saatos bagian bubuka, anu sacara sakedik ngajelaskeun naon diwangunna latihan kognitif, éta digambar kumaha tilu jinis latihan anu diajukeun dina jilidna terstruktur: latihan metakognitif sareng stratégis sareng latihan mémori damel. Aya ogé jinis kaopat anu ngagabungkeun anu sateuacana (digabungkeun).

Hayu urang tingali aranjeunna sakedap hiji-hiji.

Éta ngahartikeun dirina metakognitif yén palatihan anu tiasa dianggo kana kapercayaan anu aya hubunganana sareng mémori sareng kamampuan ngawaskeun diri. Dina kursus jenis ieu, pamilon disayogikeun inpormasi ngeunaan sepuh kognitif fisiologis, sistem memori sareng interaksi antara prosés kognitif sareng émosional. Tujuanana nyaéta pikeun ningkatkeun réfléksi diri kana kapercayaan masing-masing jalma dina dumasarkeun kana mémori sareng stratégi anu otomatis diadopsi pikeun ngapalkeun matéri, ngawaskeun épéktipitasna.

Dijero palatihan stratégis pamilon bakal diajarkeun stratégi mnemonik, nyaéta téknik anu digunakeun kirang atanapi kirang sadar pikeun ngagampangkeun coding anu langkung jero sareng ngelingan bahan anu langkung gancang pikeun diapalkeun (Gross & Rebok, 2011). Strategi anu tiasa dianggo tiasa dikategorikeun (serialisasi atanapi kategorisasi), pakait sareng gambar mental (citra atanapi visualisasi), atanapi nyiptakeun carita anu ngandung kecap udagan. Dina kaseueuran studi, sababaraha strategi dianggo babarengan, asumsina yén latihan anu ngagabungkeun sababaraha strategi tiasa langkung épéktip dina kahirupan sadidinten (Gross, Parisi, Spira dkk., 2012). Salajengna, dina prakték klinis, dua intervénsi (metakognitif sareng stratégis) sering dianggo babarengan.

Akhirna, dina a latihan memori kerja pamilon ditawarkeun sekuen lisan (sapertos kecap) sareng matéri visuospatial (sapertos posisi dina matriks), dina interval waktos anu parantos ditangtoskeun, pikeun diénggalan dina mémori ti waktos ka waktos, teras nyungkeun pamulihan target anu koheren kalayan pamundut tugas (sapertos "naon anu katilu ka tukang kecap anjeun nguping?"). Biasana campur ieu diusulkeun ku cara masing-masing, tapi aya pangalaman (Borella, 2010) anu dialaman dina kelompok. Dina latihan anu diusulkeun dina jilid, pamilon ngupingkeun daptar kecap sareng dipenta pikeun ngahasilkeun réspon anu tangtu nalika ngadangu nami stimulus anu kagolong kana kategori udagan (contona sato). Dina akhir presentasi daptar aranjeunna kedah émutan stimulus target anu ditepikeun dina urutan anu leres.

Unggal latihan anu diusulkeun dina jilidna kalebet 5 sesi. Unggal sési dipiheulaan ku latihan anu pondok mindfulness: dina hajat panulis, proposal ieu tiasa gaduh pangaruh positip kana konsentrasi.

Jilidna ogé kalebet perpanjangan online, kalayan kartu anu tiasa dicetak sareng dipotong, pikeun ngawangun buku latihan anu bakal dikirimkeun ka pamilon salaku péér antara sési.

keur

  • Éta mangrupikeun hiji-hijina buku anu ayeuna aya dina basa Italia anu nyayogikeun latihan khusus pikeun mémori damel dina target umur katilu.
  • Pustaka nunjukkeun kumaha kombinasi palatihan stratégis sareng metakognitif langkung épéktip tibatan panggunaan latihan tunggal: dina hal ieu latihan gabungan, sapertos anu diusulkeun dina buku, tiasa langkung mangpaat tibatan palatihan tunggal.

Kontro

  • Unggal palatihan dikembangkeun ngan dina lima sési, sajumlah anu katingali leutik teuing pikeun ngarep épék anu écés sareng generalisasi dina kahirupan sadidinten.
  • Latihan stratégis ngajukeun daptar kecap sareng bagian salaku bahan. Kanggo kagunaan anu langkung ageung dina kahirupan sadidinten, panginten bakal bijaksana pikeun ngajukeun daptar kecap ékologis (contona, daptar balanja) sareng dianggo dina mémori perspektif. Kami terang yén kasusah dina mémori calon mangrupikeun keluhan kognitif anu paling umum dina lansia normal (Mc Daniel & Bugg, 2012). Nyatana, perséntase anu saé tina inpormasi yén sadayana diseru ngapalkeun unggal dinten perkawis jinis mémori ieu: janten tugas anu sangat tonjol sareng pangaruh dina kahirupan sadidinten.

conclusions

Volume anyar ieu didedikasikan pikeun stimulasi kognitif "Sepuh aktif: palatihan pikeun ngadukung fungsi kognitif dina manula”Mangpaat pikeun rehabilitator pikeun nyusun pelatihan anu fokus kana mémori damel sareng / atanapi ningkatkeun panggunaan stratégi pikeun ngapalkeun inpormasi dina kahirupan sapopoe. Pelatihan diréduksi dina sési (lima per jenis) sareng jinis latihan, tapi tugas-tugas anu diusulkeun tiasa janten dasar anu manpaat pikeun nyusun latihan anu langkung lega.

Bibliografi

Andreani Dentici, O., Amoretti, G. & Cavallini, E. (2004). Memori lansia: pitunjuk pikeun ngajaga épéktasi. Erickson, Trento

Bergamaschi, S., Iannizzi, P., Mondini, S. & Mapelli, D. (2007). Pikun: 100 latihan stimulasi kognitif. Penerbit Raffaello Cortina, Milan.

Borella, E., Carretti, B., Riboldi, F. & De Beni, R. (2010). Latihan mémori damel di déwasa: buktina épék transfer sareng perawatan. Psikologi jeung sepuh, 25 (4), 767-778.

De Beni, R., Zavagnin, M. & Borella, E. (2020). Sepuh aktif: palatihan pikeun ngadukung fungsi kognitif dina manula. Erickson, Trento.

Gross, AL, Parisi, J., M., Spira, AP, Kueoder, A., Ko, JY, Saczynski, JS dkk (2012). Latihan mémori pikeun déwasa: a meta-analysis. Sepuh sareng Kaséhatan Méntal, 16 (6), 722-734.

Gross & Rebok (2011). Latihan mémori sareng stratégi anu dianggo dina déwasa: hasil tina panilitian AKTIF. Psikologi jeung sepuh, 26 (3), 503-517.

Hudes, R., Rich, JB, Troyer, AK, Yusupov, I. & Vandermorris, S. (2019). Pangaruh intervénsi latihan mémori-strategi kana hasil anu dilaporkeun ku pamilon dina déwasa anu séhat: tinjauan sistematis sareng meta-analysis. Psikologi jeung sepuh, 34 (4), 587 - 597.

Mc Daniel, MA & Bugg, JM (2012) Intervénsi latihan mémori: naon anu parantos hilap?. Jurnal Terapan Panilitian dina Memori sareng Kognisi, 1 (1), 58-60.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!
Andrea Vianello unggal kecap anu kuring terang