A -B - C - D - E - F - G - I - L - M - O - P - Q - R - S - T - V

A


Akomodasi sora: kacenderungan nyieun ekspresi lisan beuki langkung sareng karakteristik vokal dina interlocutor (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 37).

Henteu béntés aphasia: [aphasia] Aphasia dicirikeun ku produksi anu goréng, kalimat pondok, artikulasi sesah, prosody impaired; meureun aya agrammatisme. Kritératif pikeun ngabédakeun béntés tina aphasia anu henteu béntés nyaéta: ku ayana apraxia verbal, panjangna kalimah, jumlah biantara, ku ayana agrammatisme atanapi slang sareng prosody. Sacara umum, ku ayana apraxia verbal sareng panjang kalimat dianggap di luhur sadaya: upami henteu aya ayat anu diwangun sahenteuna genep kecap (sahenteuna hiji kalimat kaluar tina sapuluh) sacara umum sacara aphasia henteu béntés (Basso, Nyaho sareng ngajarkeun aphasia, 2009: 64).

Afemia: [aphasia] Istilah munggaran naon anu engké bakal disebut aphasia, dikedalkeun ku Paul Broca pikeun ngartikeun jalma anu teu tiasa ngémutan diri sacara lisan sanajan gaduh pamahaman anu saé.


Affricazione: [bahasa] Proses sistem: ngagantian sora fricatif kalayan anu dirangkul. Conto: "cagia" kanggo "bumi" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Analisis varian (ANOVA): [statistika, metodologi panalungtikan] téhnik statistik anu ngamungkinkeun anjeun ngabandingkeun grup anu béda dina hiji prosedur salah tina hipotesis null, ku ngabandingkeun variatif antara kelompok sareng variability acak (tingali ogé Bolzani sareng Canestrari, Logika Uji Statistik, 1995).

Anteriorizzazione: [bahasa] Proses sistem: ngagentos sora tukang sareng anu anterior. Conto: "tasa" kanggo "bumi" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

aposiopesis: [linguistik] Gangguan kendat tina kalimat anu henteu teraskeun deui. Salaku sosok rétorika, maksudna pikeun masihan pamaca atanapi pangdengar pikeun nebak sesa kalimah. Dina kasus aphasias, kitu, éta sering pangaruh anu henteu sanggup pikeun neraskeun kusabab kasusah dina nyusun kalimat atanapi masalah dina nyandak istilah.

Bener kasalahan diajar: [neuropsychology, memori] téknik hafalan mimitina dikembangkeun pikeun pasien amnesis parah, diwangun ku diajar inpormasi anu dipandu sareng difasilitasi pikeun nyegah kasalahan sareng hafalanna dina tingkat implisit (tingali ogé Kasalahan Kasalahan dina Pamulihan Kognitif: Pamariksaan Kritis, 2012; Mazzucchi, Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

Apraxia: [neuropsychology] gangguan tina realisasi gerak diajar, boh sikep panggunaan objék sareng sikep simbolis. Acan éta akibat tina parobahan sistem motor, defisit intelektual, defisit perhatian atanapi defisit dina pangakuan objék (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Apraxia idéal: [neuropsychology] apraxia ngeunaan pamakéan obyék (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Ideomotor apraxia: [neuropsychology] apraxia anu nyababkeun robahan sikep anu unik, duanana henteu aya gunana (dina tiruan) sareng simbolis (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001)

Apraxia konstruktif: [neuropsychology] jinis apraxia anu nyangking realisasi inohong geometri (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Pakéan apraxia: [neuropsychology] apraxia ngeunaan kamampuan pakéan (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Apraxia tina gaze: [neuropsychology] apraxia anu ngalibatkeun parobahan tina gerakan panon (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Maret Apraxia: [neuropsychology] jinis apraxia anu ngakibatkeun henteu mampuh nyandak léngkah (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Optik ataxia: [neuropsychology] deficit koordinasi visual anu ngalibatkeun ayana kasalahan ku anggota awak ka hiji barang anu katingal. Éta biasana disababkeun ku tatu otak kana jalur visual dorsal. Éta henteu gumantung kana kagagalan pikeun ngenalkeun obyék anu dihontal sareng dicengkup, kumaha ogé interaksi sareng éta di tingkat motor sesah (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014).

kapercayaan (atanapi reliabilitas): [psikométri] sipat alat ukur (uji) anu nunjukkeun tingkat stabilitas skor nalika ukur diulang. Dina basa sanésna, éta nyarioskeun ka kami kumaha pérésan tés (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Perhatosan selektif: [neuropsychology, perhatian] komponén perhatian anu aya hubunganana kamampuan pikeun nyayogikeun sumber atos dina stimulasi anu relevan, ngirangan gangguan tina rangsangan anu aya tapi teu relevan kana kagiatan anu bakal dilakukeun. Domain perhatian selektif ngawengku perhatian anu fokus, ngabagi perhatian sareng silih alihan (Vallar et al., Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

B

Kompak Bilingualisme (atanapi Multilingualism): [basa] nalika dua basa parantos diajar sakaligus (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

Bilingualism koordinat (atanapi plurilingualism): [basa] nalika dua atanapi langkung basa parantos diajar sateuacan baligh tapi henteu aya dina bunderan kulawarga (e.g. transfer) (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

Bilingualism subordinated (atanapi plurilingualism): [basa] nalika hiji atanapi langkung basa anu dianggo nganggo basa anu munggaran janten perantara (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

Mimiti urutan bilingualisme: [basa] nalika murangkalih anu parantos dibasa basa kadua saatos anu munggaran, tapi dina sagala hal sateuacan umurna dalapan (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

Akhir-urutan bilingualism anu berurutan: [basa] nalika murangkalih anu parantos kapendak kadua bahasa saatosna, tapi saatos umur dalapan taun (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

Serentak bilingualisme: [basa] nalika murangkalih parantos ngamalir dua basa ti saprak mimiti dina kahirupan (tingali Marini ne Gangguan basa, 2014: 68)

C

Kalayan pamawa (atanapi frasa ngadukung): frasa anu sering dianggo anu tiasa dianggo pikeun ngajantenkeun kecap khusus (sapertos: "Punten, pasihan kuring ...").

circumlocution: [linguistik] ngagunakeun "giliran kecap" pikeun ngarujuk kecap anu henteu tiasa pulih (sering pisan dina aphasias). Conto: "anu tiasa motong roti" kanggo nyarios "péso".

Ejaan kompeténsi: [diajar] kamampuan pikeun hormat aturan sareng konvénsi anu aya dina basa urang ayeuna anu nyéépkeun transformasi basa anu didengekeun atanapi diajarkeun kana basa anu ditepikeun nganggo graphem (Tressoldi sareng Cornoldi, 2000. Batre pikeun penilaian kaahlian nulis sareng kaahlian éjahan di sakola wajib)

Komunikasi Augmentative jeung Alternatif (CAA): komunikasi naon waé anu ngagentos atanapi ningkatkeun basa lisan; mangrupikeun wewengkon prakték klinis anu milari pikeun ngimbangan cacad samentawis atanapi permanén pikeun jalma anu ngagaduhan kabutuhan komunikasi kompléks (ASHA, 2005, anu dicutat dina Constantine, Gedong buku sareng carita sareng CAA, 2011: 54)

Conduites d'approche: [aphasia] nyobian ngadeukeutan kecap anu ngaluncurkeun palsu atanapi paraphasias palsu. Conto: "la pa ... pasca, pasma, pastia ..." ngomong "pasta" (tingali contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143 e Mazzucchi, rehabilitasi Neuropsychological, 2012)

confabulation: [neuropsychology] dina kontéks gangguan émosi mangrupikeun gejala "positip" anu dikonfigurasi salaku produksi sanésna pernyataan atanapi tindakan anu teu cocog sareng latar tukang atanapi jaman baheula, ayeuna atanapi masa depan pikeun subjek (Tina janggut, G. (1993b). Béda tina konfigurasi. Cortex, 29, 567-581) - hatur nuhun ka Ilaria Zannoni

korelasi: [statistik, metodeu panilitian] pakaitna antara dua variabel sapertos anu ka variasi hiji pakait sareng hiji variasi anu sanés. Beuki dua variabel aya hubunganana, langkung kuat bakal korélasi. Korelasi variasina antara skor 1 (salaku hiji variabel ningkat, paningkatan konstan anu luhur) sareng -1 (salaku hiji variabel ningkat, aya panurunan konstan sanésna; kalayan skor 0, aya gantina jumlahna henteuna korélasi antara dua variabel.
Ayana korélasi, sanajan kuat, henteu nunjukkeun hubungan kausal antara dua variabel (tingali ogé Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

Cueing: [aphasia] minimal, phonématika sareng / atanapi saran grapémik, dipasihkeun dina kaayaan yén pasien henteu sanggup ngarobih kecap udagan sacara mandiri (tingali, contona, Conroy et al., Nganggo cueing phonemik ku ngaran spontan pikeun ngaduga responsif tina item pikeun terapi anomia di aphasia, 2012)

D

deafferentation: [neuroanatomy] suprési datangna neuron pikeun struktur target. Ieu lumangsung ku lesion neuron anu aya dina asal tina sumbu anu ngahontal struktur udagan, atanapi ku lesion sumbu téa (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Kalemahan méntal: [neuropsychology] wangun hampang kakurangan méntal (tingali ogé defisit intelektual atanapi retardasi méntal), dicirikeun sacara signifikan handap efisiensi intelektual rata-rata (IQ antara 70 sareng 50), kasusah dina adaptasi sosial sareng penampilan kakurangan dina mangsa pamekaran

deafferentation: [neuroanatomy] suprési datangna neuron pikeun struktur target. Ieu lumangsung ku lesion neuron anu aya dina asal tina sumbu anu ngahontal struktur udagan, atanapi ku lesion sumbu téa (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Panyebaran neuronal: [neurosains] leungitna kutang struktur spésifik sareng fungsi neuron atanapi gugus neuron anu tiasa nyababkeun maranéhna leungit (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

muffling: [bahasa] Proses sistem: ngagantian hiji sora sareng anu pireu pakait. Conto: "panana" kanggo "cau" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Sisihan baku (hartosna simpangan kuadrat): [statistik] perkiraan variability tina sakumpulan data, diala tina akar kuadrat varian. Éta nunjukkeun sabaraha data kasebar rata-rata (sapertos. Sabaraha aranjeunna nyimpang tina rata-rata tina éta) tapi, teu sapertos varian, parameter ieu dinyatakeun dina unit ukur anu sami salaku rata-rata (tingali ogé. Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

dysgraphia: [diajar] nyerat sareng kasusah, tanpa hal ieu kusabab karusuhan neurologis atanapi wates intelektual (Ajuriaguerra et al., L'écriture de l'enfant. 1 ° Évolusi écriture et ses susahés, 1979 cit . di Di Brina dkk., BHK, 2010)

Dyspraxia: [neuropsychology] karusuhan anu mangaruhan édisi paripolah motor anu diajar, khususna anu dititénan dina hal anu niru. Éta henteu gumantung kana sistem motor defisit, defisit intelektual atanapi defisit perhatian. Beda sareng apraxia kumargi istilah dyspraxia ngarujuk kana karusuhan anu ditaliti nalika pamekaran (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Dyspraxia verbal: [bahasa] Gangguan sentral dina pamrograman sareng édisiasi gerakan artikulasi anu dipikabutuh pikeun ngahasilkeun sora, suku kata sareng kecap sareng kanggo organisasi séwang-séwangan maranéhna (Chilosis and Cerri, Verbal dyspraxia, 2009 VD. oge Sabbadini, Dyspraxia dina umur pamekaran: kritéria evaluasi sareng campur taun 2005)

Gangguan basa verbal pangembangan sekundér: [basa] naon-naon inadequacy linguistik anu lumangsung dina mangsa pamekaran, kalayan kakurangan tina kaayaan langkung kirang atanapi kirang diteken dina basa éta sorangan, dina mata pelajaran anu ngagaduhan salah sahiji atanapi langkung tina rangka ieu di handap: mundur kognitif, digeneralisasi (pervasive) gangguan ngembangkeun, gangguan serius fungsi auditory, karueunan sosial budaya (Gilardone, Casetta, Luciani, Éta murangkalih karusuhan biantara. Métode terapi biantara sareng pengobatan, Cortina, Turin 2008).

Dominasi Hemispheric: [neuropsychology] Prévalénsi hiji belahan bumi anu sanésna dina kadali fungsi kognitif atanapi motor; maka éta dasar tina lateralization hemispheric. Contona nyaéta bahasa, ilaharna ku dominasi hemispheric kénca, sareng prosés spatial, sareng dominasi hemispherical katuhu (tempo ogé Habib, Dominika Hemispheric, 2009, EMC - Neurology, 9, 1-13)

E

ecolalia: Pengulangan kecap [frasa] ditingali tina kecap atanapi frasa anu didengekeun, tanpa peryogi ngartos. Éta lumangsung sacara fisiologis di barudak khususna dina 2-3 taun (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 37) sareng sacara patologis nalika dewasa, contona di Parkinson.

Pangaruh ekspektasi: [statistika] ngarobih hasil paniliti kusabab harepan hasil anu diasuh ku panalungtik atanapi ku subjek ékspérimén nyalira. Éta parantos dijelaskeun heula ku psikolog Robert Rosenthal janten dina sababaraha kasus éta disebut Pangaruh Rosenthal (atanapi komo Pangaruh Pygmalion o nubuatkeun diri). Ieu mangrupikeun aspék anu penting pikeun mertimbangkeun dina panaliti dimana pangaruh manusa mangrupikeun faktor panentu sareng kusabab alesan ieu pangaruh ieu sering ditaroskeun salaku unsur kritis dina nalungtik ngeunaan efek perlakuan anu henteu nganggo grup kontrol aktif (ie komitmen dina pengobatan atanapi alternatif pikeun ékspérimén) atanapi anu henteu nganggo grup kontrol.

Modeu Pangaruh: [diajar] tingali Téori Kognitif Pembelajaran Multimedia

Pangaruh Pygmalion: vedi Pangaruh diajar

Pangaruh placebo: [psikologi, ubar] pamutahiran anu dipasihkeun ku terapi tanpa épék khusus sareng dikaitkeun kana amanah anu disimpen dina terapi éta. Pangaruhna, sarua sareng naÉpék ekspektasi, sering halangan dina panalungtikan pikeun épék-épék perlakuan sareng dijaga dikadalikeun ku cara nganggo kelompok-kelompok poko, disebut nyalira kadali kelompok, anu matak aya perawatan dikaluarkeun atanapi anu palsu dikaluarkeun

Pangaruh redundansi: [diajar] tingali Teori Kognitif ngeunaan Pembelajaran Multimodal

Pangaruh Rosenthal: vedi Épék ekspektasi

hemianopia: [neuropsychology] leungitna visi dina satengah tina widang visual (atanapi kuadran tunggal dina hal quadrantanopia) nuturkeun lesi chiasm optik, saluran optik, radiasi optik atanapi korteks visual (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014)

Ématisasi ruang (tingali Teu mirosea)

pernyataan: [basa] gumantung kana kriteria anu dianggo, éta tiasa didefinisikeun salaku "émisi sora antara dua jeda anu katenjo (lengkep atanapi kosong) langgeng sahenteuna dua detik" (kritik akustik), "blok konseptual homogen, atanapi dalil anu ringkes atanapi rumit" ( kriteria semantik), "kalimat utama dituturkeun ku siri anu dibentuk sakedap sekundér" (kriteria gramatikal). (Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 69)

Kasalahan tipeu I: [psikométri] nampik hipotesis anu null nalika ieu leres.
Conto: panaliti ngira-ngira yén perlakuan basa énggal ningkatkeun aspék fonologi langkung saé tibatan perlakuan rutin; saatos nguji hipotesis, éta nolak H0 (i.e. yén dua perlakuan éta sarimbag) sareng nampi H1 (i.e. yén perlakuan anyar langkung saé) tapi kanyataanana dua pengobatan masihan hasil anu sami sareng bédana anu aya patalina sareng kasalahan metodologis atanapi pikeun pangaruh tina kasempetan (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Kasalahan tipeu II: [psikométri] nampi hipotésis null nalika ieu salah.
Conto: panaliti ngira-ngira yén perlakuan basa énggal ningkatkeun aspék fonologi langkung saé tibatan perlakuan rutin; saatos nguji hipotesis, éta nampi H0 (i.e. yén dua perlakuan éta sami) sareng nolak H1 (i.e. yén perlakuan anyar langkung saé) tapi kanyataanana dua pengobatan masihan hasil anu béda. Kurangna hasil dina kasus ieu, di sisi sanésna, bakal gumantung kana kasalahan metodologis, skor rada béda sabab pangaruh kasusna, atanapi kusabab kakuatan kakuatan tes statistik (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

F

Kanyataan aritmetika: [matematika] Éta mangrupikeun hasil tina prosedur aritmetika anu henteu kedah diitung, tapi parantos diémutan dina émutan. Contona tabel tabel sareng sumsilna pangurangan basajan. (Poli, Molin, Lucangeli sareng Cornoldi, Memocalcolo, 2006: 8)

Eusian: [aphasia] Sépana pinuh dibentuk ku sora, foném, suku kata atanapi popotongan kecap. Éta dipanggihan lolobana dina panimuan palsu. "Boh dinten ayeuna nyaéta dinten anu saé" (tingali contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143)

fonologi: [linguistik] Disiplin anu ngulik kompeténsi fonologi anu saurang spiker gaduh basa indungna, nyaéta, sistem anu ngembang dina taun-taun awal kahirupan manusa sareng dimana bedana ditetepkeun antara sora anu ngabédakeun hartos sareng sora anu teu ngabédakeun aranjeunna (Nespor, fonologi, 1993: 17)

Frasa warna: [bahasa] Metode anu ngahubungkeun hiji warna anu béda sareng unggal unsur kalimat (tulisan, subjek, kecap pagawéan ...). Éta tiasa dianggo pikeun kalimat tinulis sareng anu dilakukeun ku piknik (tingali, contona AA VV, protokol terapi biantara De Filippis, 2006).

Fricazione: [bahasa] Proses sistem: ngagantian sora oktual atanapi métrik kalayan frikatif. Conto: "fasso" kanggo "kanyataan" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Functors: [linguistik] vd. Buka sareng tutup kecap-kecap kelas

Fungsi Eksekutif: [neuropsychology] susunan kompléks fungsi kognitif pikeun ngarencanakeun sareng kontrol kabiasaan sacara sukarela, penting dina kagiatan anu henteu otomatis anu peryogi pangawasan penting (tingali ogé artikel kami ngeunaan fungsi eksekutif; Grossi sareng Trojano, Neuropsychology tina Lobes Frontal, 2013).

G

Nyiar: [bahasa] Proses sistem: ngagantian konsonan kalayan semikonson. Conto: "foia" kanggo "daun" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi)

Sikep Batonic: jinis sikep dimana panangan pindah ti luhur ka handap pikeun ditandaan suku kata tina kecap atanapi kecap tina hiji kalimat (dina peran sikep tingali. Dasar terapi ucapan dina umur pamekaran, P. 234)

Tatu Otak anu parah: [neurology]: "kacilakaan otak parah" (GCA) ngarujuk kana karusakan otak, kusabab trauma cranioencephalic atanapi panyabab sanésna (utok anoxia, pendarahan, sareng sajabana), sapertos nangtukeun koma (GCS = / < 8 salila leuwih ti 24 jam), sareng sensorimotor, gangguan kognitif atanapi perilaku anu ngabalukarkeun cacad parna (cf. Konferensi Konsensus: Prakték Klinik anu hadé di Rehabilitasi Rumah Sakit Jalma Brain Diperolehi parah).

Grup kontrol: [metodeu panilitian] dina panaliti dimana éta ngulik efek variabel mandiri dina kelompok subjek, contona pangobatan, sampel biasana dibagi sahenteuna dua subkumpulan: gugus ékspérimén, anu nampi perlakuan dina panalungtikan (variabel) mandiri), sareng grup kontrol, anu henteu nampi perlakuan atanapi nampi alternatif salah (ku kituna henteu tunduk kana pangaruh variabel mandiri). Grup kontrol nyaéta salah sahiji pangaruh tina perlakuan dibandingkeun dina grup ékspérimén pikeun ngirangan pangaruh tina kamungkinan bias (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

I

Gangguan kognitif-motor: [neuropsychology, multiple sclerosis] fenomena anu dititénan nalika sakaligus ngalaksanakeun tugas motor (sapertos jalan berjalan) sareng tugas kognitif (sapertos nyarios sadaya kecap anu dimimitian pikeun surat tinangtu); dina kaayaan ieu dimungkinkeun pikeun ningali pangurangan motor, kognitif atanapi kamampuan anu kalebet. Gangguan kognitif-motor hususna ditaliti dina kontéks sababaraha sklerosis sabab lumangsung leuwih sering sareng langkung jelas tibatan dina populasi séhat. (Tingali Ruggieri et al., 2018, Peta gejala gangguan tina gangguan kognitif-postural dina sababaraha sclerosis).

Integrasi cross-modal: fenomena [neuropsychology] anu diwangun ku ngahijikeun inpormasi ti saluran indrawi anu béda dina hiji persepsi. Langkung tepat, mangrupikeun persépsi anu ngalibatkeun interaksi antara dua atanapi langkung modalitas indrawi anu béda (https://en.wikipedia.org/wiki/Crossmodal).

Interval kapercayaan: [psikométri] mangrupikeun rentang niléy antara dua wates (handap sareng luhur) anu dipendakan paraméntim (sareng kapercayaan).
Conto: upami nalika kuring ngatur WAIS-IV an IQ tina 102 muncul kalayan interval kapercayaan 95% antara 97 sareng 107, ieu hartosna dina 95% kamungkinan "leres" IQ jalma anu ditaliti mangrupikeun nilai antara 97 sareng 107 (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Hipotesis alternatif: [psikométri] ogé dituduhkeun sareng H1. dina widang risét nya éta hipotesis anu dirumuskeun ku panalungtik jeung anu dimaksud pikeun diuji.
Upami, contona, panaliti yakin yén perlakuan alternatif masihan hasil anu béda ti hiji perlakuan rutin, H1 bakal ngagambarkeun ayana bédana ieu antara dua pendekatan anu béda.
Éta ogé dihartikeun ogé numutkeun anu hipotésis null palsu, ogé netepkeun nilai-nilai pikeun nilai tinangtu (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Hipotesis nol: [psikométri] ogé dituduhkeun sareng H0, dina widang risét éta ngarujuk kana hipotesis anu dianggap leres henteuna bukti sabalikna anu tiasa ngucatkeun éta.
Upami, contona, tujuanana pikeun nunjukkeun yén hiji perlakuan anu langkung efektif tibatan anu sanés, H0 bakal ngawakilan hipotesis anu teu aya bédana antara dua pangobatan.
Éta ogé dihartikeun salaku hiji nilai dimana parameter dina populasi dijelaskeun sacara jelas atanapi bédana harepan (anu biasana pakait sareng nol) antara parameter dua populasi (tingali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

L

Rata Rata-rata Pernyataan (LME): [bahasa] Diwanohkeun ku Brown taun 1973, konsép hartos panjangna kalimah nunjukkeun rata-rata kecap atanapi morpém anu diproduksi ku narasumber dina conto - biasana - tina 100 kalimat (tingali pernyataan). Éta mangrupikeun salah sahiji indéks kompeténsi linguistik dina produksi (tingali, Brown; Hiji basa Pertama, 1973).

M

Téori pemetaan: [aphasia] Hipotesis numutkeun pasien agrammatis, nalika ngajaga kompetitif sintaksis anu hadé, kasusah ngadaptarkeun peran tematik tina konstituén kalimah pikeun struktur argumen tina kecap pagawéan (cf. Boscarato sareng Modena dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 57)

Terapi Intonasi Terapi Melodic (MIT): Pendapat [aphasia] ka rehabilitasi aphasia anu ngeksploitasi aspék melodik ucapan (melodi sareng wirahma) ngalangkungan nyanyi (tingali Norton et al., Terapi Introasi Terapi Melodic: Dibagi Wawasan ngeunaan Kumaha Bahaya Rengse na Naha Kitu Bantuan, 2009)

Memori damel: [neuropsychology] Sistem anu ngamungkinkeun anjeun pikeun samentawis nyimpen inpormasi pikeun ngatur atanapi ngamanipulasiana (cf. Baddeley sareng Hitch, Mémori Gawean, 1974). Tingali ogé tulisan kami Naon mémang tiasa dianggo.

Memori perspektif: [neuropsychology] pangabisa pikeun émut pikeun ngalakukeun kagiatan saatos ngarencanakeun éta (tempo contona, Rouleau dkk. Kerosakan memori anu prospektif dina sababaraha sclerosis: ulasan, 2017). Tingali ogé tulisan kami di jero Memori persepektif dina sababaraha sclerosis

Meta-analysis: [statistik] jenis analisis statistik anu ngamungkinkeun pikeun nyimpulkeun hasil panéangan anu béda ngeunaan topik anu sami, nyobian ngirangan efek tina sumber variatip tina hasil tina hiji kajian, ngalaksanakeun sagala rupa rutin (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Metacognition: istilah anujul kana kasadaran ngeunaan hiji pangaweruh sorangan sareng, dina waktos anu sareng, prosés sareng strategi anu ngatur éta (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Metafonologia: kamampuan pikeun ngabandingkeun, ngabédakeun sareng ngabédakeun kecap anu ditepikeun sacara lisan dina dasar struktur fonologina (Uskup & Salju, Disleksia pangembangan sareng gangguan basa khusus: sami atanapi béda ?, Psikol Buletin 130 (6), 858-886, 2004)

modeling (tingali Ngaungkeun)

Morphemasi turunan sareng inflasi: morfem turunan ngarobah harti dasar (e.g. cas + in + a); morphemes inflectional ukur ngarobih kategori inflectional kecap. Salaku conto, jenis kelamin atanapi nomer: cas + a (cf. Marini dkk., BVL 4-12, 2015: 13)

N

Teu mirosea: [neuropsychology] sindrom neuropsychological, biasana balukar tina tatu otak, anu diwangun tina kakurangan dina kasadaran spasial. Jalma anu nunjukkeun gejala ieu nunjukkeun kasusah dina ngajelajah rohangan kontalateral ngeunaan tatu otak, kasadaran kirang rangsangan anu aya dina bagian tina rohangan pribadi (biasana dina jero), peripersonal atanapi extrapersonal (tingali ogé tulisan kami Ngalirwakeun: samping poék dunya)

Lalawora rohangan spasial (tingali Teu mirosea)

Eunteung neuron: [neurosains] kelas neuron anu diaktipkeun duanana nalika hiji individu ngalaksanakeun hiji padamelan sareng nalika jalma anu sami ningali tindakan anu sami anu dilakukeun ku subjek sanés (https://it.wikipedia.org/wiki/Neuroni_specchio)

O

holophrasis: [linguistik] nganggo kecap tunggal pikeun hiji pernyataan atanapi pamundut anu ngabutuhkeun sadayana kalimat. Éta khas pangembangan mimiti basa Sunda dina murangkalih. Cth: "cua" kanggo "Abdi hoyong cai".

P

paraphasia: [aphasia] kecap anu ngahasilkeun leres kalayan anu sasaran. Paraphasia tiasa phonological (sapertos "libbium" pikeun "buku") atanapi semantik ("notebook" pikeun "buku"). (tingali contona Marini, Buku Panduan Neurolinguistik, 2018: 143)

Buka sareng tutup kecap-kecap kelas: [linguistik] kecap tina kelas kabuka (atanapi kecap eusi) nyaéta kecap barang, kecap sipat kualifikasi, kecap pagawéan léksikal sareng kecap sifat anu tungtung -mente; kecap kelas katutup (atanapi fungsina kecap o functors) nyaéta kecap sulur, kecap sipat henteu kualifikasi, tulisan, konjungsi, bantu sareng modal kata kerja. Sedengkeun kecap-kecap anu eusi ngirimkeun konsep-konsep semantis, para pangusaha nyatakeun hubungan antara kecap.

Analisis Komponén Fonologis: [aphasia] pendekatan anu diusulkeun ku Leonard, Rochon sareng Laird (2008) anu diwangun dina ngabentikeun pasien sareng gambar di tengah sepré kalayan nyuhunkeun pamulihan kecap target. Paduli kasuksésan éta, pasien dipénta pulihkeun kecap sajak, foném kahiji, kecap sanésna anu dimimitian ku foném anu sami sareng jumlah suku kata. (tingali Boscarato sareng Modena di Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 47)

Palastik neuronal: [neuropsychology] Kamungkinan sél saraf janten sanggup ngajalankeun fungsi séjén nalika diperyogikeun. (Gollin, Ferrari, Peruzzi, gym pikeun pikiran, 2007: 15).

Daya uji statistik: [psikométri] hartosna kamungkinan nolak hipotésis null, ngaliwatan tes statistik, nalika ieu leres-leres palsu.
Conto: upami uji pasti anu ngagaduhan ukuran sampel tertentu ngagaduhan kakuatan statistik 80%, ieu hartosna 80% probabilitas kéngingkeun data anu nyababkeun urang nampik hipotésis null, upami ieu sabenerna saleresna (ningali ogé Weltkovitz, Cohen sareng Ewen, Statistik Élmu Perilaku 2009).

Prosés Sistim: [bahasa] Panggantian hiji foném sareng anu sanés, sedengkeun dina suku kata tetep henteu robah (tingali, contona, Santoro, Panero sareng Cianetti, pasangan pangsaéna 1, 2011).

Proses struktur: [basa] Ngarobih struktur silabian kecap, kalayan parobahan kuantitas unsur sareng tina urutan konsonan sareng vokal anu kabentukna (tingali contona, Santoro, Panero sareng Cianetti, pasangan pangsaéna 1, 2011)

Nubuat diri sorangan: vedi Épék ekspektasi

Ngromosikeun Éféktivitas Komunikatif 'PACE) : [aphasia] pendekatan pragmatis kana pengobatan aphasia dimana ahli terapi pidato ngenalkeun sagala strategi anu mungkin pikeun ngonfirmasi sareng nguatkeun kecukupan komunikasi pasien (tingali pikeun gambaran ngeunaan Trompét dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 105 e Charlemagne, Pragmatik ngadeukeutan terapi aphasia. Tina modél empiris ka téknik PACE, 2002)

Skor anu beurat: Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) jadi skor kalayan mean 10 sareng simpangan baku 3. Dibandingkeun kana skor Z, janten bénten ngan ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntungannana nyaéta ngajadikeun éta kamungkinan yén skor anu ku nilai négatip bakal terjadi, sanaos upami langkung handap tina rata-rata. Aranjeunna dianggo dina sababaraha tés sapertos, contona, NEPSY-II.

Skala Scalar: Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) jadi skor kalayan mean 10 sareng simpangan baku 3. Dibandingkeun kana skor Z, janten bénten ngan ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntungannana nyaéta ngajadikeun éta kamungkinan yén skor anu ku nilai négatip bakal terjadi, sanaos upami langkung handap tina rata-rata. Aranjeunna dianggo dina sagala rupa tés sapertos, contona, WISC-IV.

Skor standar: [psikométri] skor anu digunakeun dina sababaraha tés (contona dina BVN 5-11) kalayan sipat anu mirip IQ (tingali ogé Intelektip Quotient).

Skor T (skala T): Transformasi aritmetika tina skor Z (kalayan mean 0 sareng simpangan baku 1) kana skor anu ngandung mean 50 sareng simpangan baku 10. Dibandingkeun sareng skor Z janten benten ukur dina penampilan tapi sipat tetep sami. Kauntunganna nya éta ngabalukarkeun lumangsungna skor kalayan nilai négatip henteu mungkin, sanajan langkung handap tina rata-rata (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990). Éta dianggo dina sagala rupa tés sapertos, contona, dina Menara London.

Skor Z (skor standar): [statistik, psikométri] skor nunjukkeun sabaraha nilai anu nyimpang tina rata-rata diperkirakeun, ngabandingkeunana sareng simpangan baku. Skor hartosna 0 sareng simpangan baku 1 ku kituna skor Z 0 nunjukkeun nilai sampurna saluyu sareng ekspektasi, skor langkung luhur 0 nunjukkeun nilai leuwih luhur tina rata-rata sareng skor langkung handap tina 0 nunjukkeun nilai anu langkung handap tina rata-rata. Hal ieu diala ku nyabut nilai rata-rata tina nilai anu dititénan sareng ngabagi sadayana ku simpangan baku tina rata-rata: (nilai watekna - media) / simpangan baku (tingali ogé Welkowits, Cohen sareng Ewen, Statistik pikeun Élmu Paripolah, 2009).

Q

Quadranopsia: (tingali hemianopia)

R

Uji Kontrol Randomisasi (RCT): [metodeu paniliti] dihartikeun salaku "desain" percobaan ékspérimén "saéngga ngamungkinkeun kontrol ékspérimén lengkep dina variabel minat. Hal ieu nyayogikeun yén subjek anu ditaliti ku panalungtikan sacara acak diperyogikeun (acak) dina grup ékspérimén atanapi di grup kontrol supados sadayana gaduh kamungkinan anu sami dina tungtung atanapi sanés (kelompok anu henteu (disokong), sahingga kamungkinan probabilitas éta grup-bénten béda pisan ti unggal anu sanés, anu bakal nyababkeun ragu dina épék kemungkinan tina variabel dipikaresep (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

Peringkat Percentile: [statistik, psikométri] standarisasi dumasar kana posisi anu matuh padumukan dina distribusi skor dina skala mimitian ti 1 dugi ka 99. Aranjeunna dianggo dina sababaraha tés, contona dina Batré Itali pikeun ADHD (tingali ogé Ercolani, Areni sareng Mannetti, Panalungtikan Dina Psikologi, 1990).

Realitas Therapy Therapy (ROT): [neuropsychology] Terapi anu tujuanana nyaéta pikeun ningkatkeun orientasi dina waktos, dina rohangan sareng hormat ka diri sorangan. Aya ROT formal (séri anu atos ditetepkeun) sareng ROT informal, dilaksanakeun ku staf non-spésional sapopoe. (Gollin, Ferrari, Peruzzi, gym pikeun pikiran, 2007: 13)

Ngurangan Terapi Sintaksis (REST): [aphasia] Perawatan pikeun pasien aprammatis agrammatic anu, tinimbang difokuskeun produksi kalimat sintaksis anu leres, mempermudah ngagunakeun struktur saderhana sapertos anu dianggo sacara koléal ku subjék normal (diusulkeun ku Springer et al., 2000; VD. Basso, Ngenal sareng ngajar deui aphasia, 2009: 35)

Reformasi [terapi ucapan]: téhnik anu diwangun dina ngulang naon interlocutor nembé ngahasilkeun ninggalkeun artos teu robah tapi nyayogikeun model anu leres ku cara nambahan kecap anu leungit atanapi ngagentos istilah anu leres atanapi langkung pas (kanggo langkung rinci tingali "Téhnik dina intervensi" dina Dasar terapi ucapan dina umur pamekaran, P. 235)

tulangan: stimulasi [psikologi, behaviorism] anu nambahan atanapi nyuda kamungkinan panémbong paripolah anu tangtu. Penguatan dibagi jadi opat kategori utama: primér, sekundér (atanapi henteu dirawat), tulangan positip sareng négatip. Anu dikuatkeun primér nyaéta hubungan sareng kasalametan (dahareun, minuman, bobo, jinisna ...) sedengkeun bala sekundér nyaéta rangsangan awal nétral anu nguihkeun nilai panghasilan sabab aya hubunganana sareng rangsangan sanés anu parantos gaduh kakuatan kakuatan. Tulisan positip biasana rangsangan anu diramalkeun ku topik anu pikaresepeun sareng ningkatkeun probabilitas paripolah anu tangtu dimana aranjeunna dikaitkeun bari peneguhan négatip ningkatkeun probabilitas hiji kalakuan ku ngeureunkeun dorongan anu pikaresepeun salaku akibat tina palaksanaanna (tingali ogé. Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Cadangan kognitif: [neuropsychology, sepuh] nyetél strategi kognitif, variabel ti hiji jalma ka jalma, dilaksanakeun kontras atanapi ngimbangan prosés patologis anu aya dina prosés. Éta gumantung kana karakteristik individu dina jaringan saraf anu mana ogé dipangaruhan ku pangalaman hirup sapertos pendidikan, padamelan sareng kagiatan riadah (tingali ogé Passafiume sareng Di Giacomo, Pikun Alzheimer, 2006).

S

Segmen Fonétis Anu Henteu Seru (SFI): [bahasa] (atanapi suku kata, atanapi pangisi protomorphemic) ngeusian posisi tetep dina pernyataan na sigana minuhan peran "pananda posisi" komponén fungsional (Bottari et al., Inferensi struktural dina akuisisi morfologi bébas Italia, 1993, dicutat dina: Ripamonti et al., Lepi: Ekspresi basa budak leutik, 2017)

Analisis Fitur Semantis: [aphasia] pendekatan anu nunjukkeun yén pamulihan inpormasi konseptual lumangsung ngaliwatan aksés ka jaringan semantis numutkeun hipotesis yén aktivasina ciri semantis tina targét kedah ngaktifkeun udagan sorangan di luhur tingkat ambangana. ngalereskeun pulihkeun kecap, kalayan pangaruh tina régalisasi dina target anu sanés ngabagi sipat semantis anu sami (tingali Boscarato sareng Modena dina Flosi, Charlemagne sareng Rossetto, Lpikeun rehabilitasi jalmi nganggo aphasia, 2013: 44).

Sensitivitas tés: [statistik]: pangabisa nguji pikeun ngaidentipikasi subjek sareng karakteristik tangtu (positip leres), contona ayana disleksia. Dina basa sanés, éta babandingan subyek anu, ngaliwatan uji, tés positip pikeun karakteristik dibandingkeun sareng total mata pelajaran anu leres-leres ngagaduhan éta; nyandak conto disleksia deui, sensitipitas nyaéta saimbang mata pelajaran anu dina tés spesifik aya disleksia, dibandingkeun sareng total anu disleksia.
Upami urang nyauran sensitipitas S, Jumlah sénsitip anu leres dicirikeun ku tés (positip leres) sareng B jumlah disleksia anu henteu ditepungan ku tés (negatip palsu), maka sensitipitas tiasa dikedalkeun salaku S = A / (A + B) .

Ngaungkeun: [psikologi, tindak tanduk] Pamasangan ku ékspérimén réspon operasional anu dipénta. Éta diwangun sacara sistematis pikeun nguatkeun parilaku subjek anu laun-laun ngadeukeutan réspon anu tiasa dipikolehi (sapertos conto, laun-satoan nyangking sato pikeun pencét uas) (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Éméntasi mindahkeun: [neuropsychology] Shift of focus attentional ti hiji obyék, atanapi peristiwa, pikeun anu sanésna, duanana dikandung dina lingkungan sabudeureun subjek (Marzocchi, Molin, Poli, Perhatosan sareng Metacognition, 2002: 12).

Serebellar Cognitive-Affective Syndrome: [neuropsychology] konstelasi kakurangan kognitif sareng afektif akibat tina lesion cerebellum. Kekurangan tiasa seueur sareng prihatin sababaraha domain sapertos memori kerja, basa, fungsi eksekutif, pembelajaran implisit sareng prosedural, pamrosésan spatial, kontrol attentional, afektif sareng perilaku perilaku (Schmahmann. Cerebellum sareng kognisi, 2018).

Sindrom sambungan: [neuropsychology] robahan kognitif anu aya hubunganana sareng lesi bahan bungkusan bodas anu nyambungkeun uteuk otak anu béda (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001).

Sindrom Balint Holmes: [neuropsychology] sindrom neuropsychological dicirikeun ku simultanagnosia (deficit dina idéntifikasi gambar global nalika diwangun ku sababaraha objék), oculomotor apraxia (defisit dina ngahaja ngarahkeun sudut kana hiji titik) sareng ataxia optik (defisit dina gerakan obah sareng anggota badan). Sindrom ieu biasana dihubungkeun sareng lesi biletal parieto-occipital (tingali ogé Ladàvas sareng Berti, Manual tina Neuropsychology, 2014).

Sistem Perhatosan Pengawas: [fungsi ékséktip] Norman sareng Shallice parantos ngaitkeun modél sareng dua sistem fungsional. Dina kasus anu pangheulana mangrupikeun sistem kontrol rutin anu ditunjukkeun dina rupa-rupa pola tingkah laku anu langkung dipilampah, anu dipilih janten tanggapan stimulasi lingkungan, dumasar kana tingkat aktivasina otomatis; dina hal anu kadua, nalika pilihan otomatis henteu cekap pikeun ngaktipkeun paripolah khusus atanapi aktivasina sapertos henteu fungsional kana kaayaan anu khusus, Sistim Pengawas Attentional anu ngarobihkeun aktivasina tina sababaraha pola paripolah pikeun milih anu paling luyu dumasar kana kaayaan (tingali ogé Mazzucchi, Rehabilitasi Neuropsychological, 2012).

Somatoagnosia: [neuropsychology] leungitna kasadaran pola awak seseorang (tingali ogé Doron, Parot sareng Del Miglio, Psikologi Kamus Anyar, 2001)

sora: [bahasa] Proses sistem: ngagantian sora pireu kalayan sora anu saluyu. Conto: "bane" kanggo "roti" (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

Husus tina nguji [statistik]: kamampuan nguji pikeun ngaidentipikasi subjek anu henteu ngagaduhan ciri-ciri (negatip leres), contona henteuna pikun. Dina basa sanés, éta babandingan subyek anu ngaliwatan tés négatip kana hiji karakteristik dibandingkeun total mata pelajaran anu henteu leres-leres gaduh éta; nyandak conto pikun deui, spésipéntitas nyaéta saimbang mata pelajaran anu séhat (tanpa pikun) dina tés anu spesifik, dibandingkeun sareng total jalma anu séhat.
Upami urang nyebat spésipitas S, A jumlah waras anu leres dicirikeun ku tés (leres negatip) sareng B jumlah waras anu henteu ditetepkeun ku tés (positip palsu), maka spésipitasna tiasa dikedalkeun salaku S = A / (A + B) .

stereo: [psikologi] Éléngan régatip tina hiji atanapi langkung paripolah séri. Aranjeunna tiasa tina jinis béda: motor, komunikasi tinulis atanapi diucapkeun, dina kaulinan, dina gambar, jsb. (tingali ogé Galimberti, Psikologi Kamus Anyar, 2018).

stopping: [basa] ngagantian fonem sinambung kalayan anu henteu sinambung (ex: dal per giallo) (cf. artikel kami ngeunaan Fonétika sareng Fonologi).

subitizing: [neuropsychology] kamampuan pikeun gancang sareng akurat ngabédakeun sajumlah unsur (Kaufman et al., The diskriminasi nomer visual, 1949).

Sulcus glottidis: [sora] kacilakaan disababkeun ku jalan ngaleungitkeun mukosa tina pita vokal anu nyiptakeun kantong anu nyayuh kana rohangan Reinke. Hal ieu dipercaya kusabab ayana spontan spontan tina kista epidermoid dina taun awal kahirupan (cf. Albera sareng Rossi, Otolaryngology, 2018: 251).

T

Téori Kognitif pikeun Multipédia Learning atanapi CTML: Teori [learning] anu ngaharepkeun ayana dua saluran pembelajaran, hiji visual sareng hiji auditory, masing-masing gaduh kapasitas kawates (3 atanapi 4 unsur dina hiji waktos). Langkung seueur inpo anu béda anu tiasa diolah, sareng janten alim, upami dibagi dua saluran (visual sareng auditory), henteu dina saluran tunggal (contona, tulisan sareng gambar); ieu disebut pangaruh modeu.
Upami, di sisi anu sanés, kami nyayogikeun inpormasi anu sami dina sababaraha saluran (visual sareng auditory) sanés ngan ukur hiji (contona, auditory), téori ieu ngaramalkeun kamlaratan di pagelaran anu dihubungkeun sareng beban tina memori kerja; ieu disebut pangaruh redundansi (tingali ogé Mayer sareng Fiorella, Prinsip pikeun Ngurangan Ngaronjatkeun Pamrosésan dina Belajar Multimedia: Koherence, Signaling, Redundancy, Spatial Contiguity, and Prinsip Contiguity Temporal, 2014)

Token Ékonomi (Sistim Penguatan Token Token): [psychology, behaviorism] téknik psikologis anu diwangun dina ngadamel "kontrak" antara hiji subjek sareng sepuhna atanapi pendidik, anu ngalaksanakeun aturan; obyék simbolis (atanapi token) teras dipasihan pikeun unggal kalakuan anu leres anu dibutuhkeun ku aturan ieu, sedengkeun tanda-tanda sanésna bakal dipiceun atanapi moal dibéré bisi palanggaran sami. Kana ngahontal kuantitas anu ditunjuk sacara awal, ieu bakal dirobih jadi bonus anu disatujuan saméméhna (tempo ogé Vio sareng Spagnoletti, Anak Atik sareng Hyperaktif: Pelatihan Kolot, 2013).

V

hal nu sah: [psikométri] tingkat anu alat (uji) anu tangtu ukur variabel minat. Éta utamana diwangun ku validitas kontén, validitas kriteria sareng konstruktipitas (tingali ogé Statistik kanggo Élmu Perilaku, Welkowitz, Cohen sareng Ewen, 2009).

Nilai ramalan négatip: [Statistical] probability posterior ti test ka estimasi saimbang pasien neuleu diidentifikasi minangka teu gaduh karakteristik (negatip leres) ngeunaan jumlah jalma anu negatip kana sipat anu sami (negatip leres + negatip palsu). Salaku conto, upami urang nuju ujian pikeun ngaidentipikasi mata pelajaran aphasic, nilai prediksi négatip bakal jadi rasio antara mata pelajaran séhat anu leres dicirikeun ku uji anu aya hubunganana ka total séhat tambah aphasics anu négatip dina tés (leres sehat + aphasic leres dikelompokeun janten séhat).
Upami urang nyauran VPN nilai dugaan négatip, Jumlah subjek anu séhat anu leres anu dikenalkeun sareng B total mata pelajaran aphasik anu leres diklasifikasikeun janten aphasic maka urang tiasa ngémutan nilai ramalan négatip sapertos kieu: VPN = A / (A + B).

Nilai ramalan anu positif: [statistic] probabilitas posterior tina uji pikeun ngira-ngira saimbang mata pelajaran anu leres diidentifikasi salaku gaduh karakteristik (positip leres) ngeunaan jumlah jalma anu positip pikeun karakter anu sami (positip positip + positip palsu). Salaku conto, upami urang nuju uji pikeun ngaidentipikasi mata pelajaran aphasic, nilai dugaan positip bakal jadi rasio antara aphasics anu leres dicandak ku test dibandingkeun sareng aphasics sareng non-aphasics anu positip pikeun tés (leres aphasics sareng diagnosis anu séhat. salahna sapertos aphasic).
Upami urang nyebat VPP nilai dugaan positip, Jumlah mata pelajaran aphasik anu leres anu dikenalkeun sareng B total mata pelajaran séhat anu henteu leres didiagnosis janten aphasic maka kami tiasa nyatakeun nilai ramalan anu positif sapertos kieu: VPP = A / (A + B).

Cues Leungit (metode pikeun nurunkeun saran): [neuropsychology] téknik hafalan difokuskeun kana panurunan kutang saran ngeunaan inpormasi anu kudu dikenangkeun, sabada fase pembelajaran anu sami (tingali ogé Glisky, Schacter and Tulving, Learning sareng ingetan tina perbendaharaanan anu aya hubunganana sareng komputer dina penderita gangguan anu aya ingetan: Kaayaan musnah isyarat, 1986).

varian: [statistic] ukuran variabel skor parameter ngubaran mean sorangan; ngukur sabaraha nilai ieu nyimpang kuadrat tina mean aritmetika (tingali ogé Vio sareng Spagnoletti, Anak Atik sareng Hyperaktif: Pelatihan Kolot, 2013).

vergeture: [sora] depresi wates bébas tina pita vokal sareng adhesion tina mukosa kana ligament vokal (cf. Albera sareng Rossi, Otolaryngology, 2018: 251)

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian