Sakumaha seueur jalma anu maca tulisan ieu terang naon anu aya dina navigator satelit? Panginten sadayana saprak, ti ​​saprak navigator mobil munggaran parantos sayogi dugi ka ayeuna, saha waé anu tiasa ningali pikeun diri sorangan naon alat ieu ngamungkinkeun anjeun, ogé berkat hadirna dina smartphone (Peta Google, contona).

Upami urang aya dina konperénsi sareng naros sabaraha seueur anu kantos nganggo panunjuk satelit pikeun mindahkeun atanapi asup ka hiji kota, sigana urang tingali panangan sadayana angkat.
Sareng upami urang naros sabaraha seueur anu aranjeunna anggo biasana instrumen ieu, ogé dina hal ieu diangkat panangan bakal seueur, sigana jalma-jalma panghadéna anu aya di rohangan.

Pamadegan anu nyebar, sanes ngan saukur antara ahli, nyaéta anu nganggo panunjuk satelit "puguh" otak. Tapi éta leres pisan?


Dahmani sareng Bohbot[1] aranjeunna diusahakeun pikeun pariksa sacara ékspérimén sareng, hususna, aranjeunna diusahakeun ngartos upami nganggo sat nav worsens kaahlian orientasi anjeun.

Ngartos naon panalungtikan, kumaha waé,

Nalika urang orientasi diri sareng ngalih dina lingkungan anu anyar, biasana urang ngandelkeun dua jinis strategi[1]:

  • Strategi spasi mnemonic. Éta masalah ngeunaan pamikiran titik-titik rujukan sareng posisi séhatna, ku kituna nyumbang kana nyiptakeun peta kognitif kana lingkunganana. Kaahlian jenis ieu aya hubunganana sareng hippocampus, daérah otak anu fungsina aub sareng mémori episodik.

Jenis strategi kadua ngakibatkeun paripolah anu langkung kaku tapi bakal ngamungkinkeun urang ngalih dina lingkungan anu disebat saolah-olah urang dina autopilot.

Ayeuna hayu urang ngaléngkah kana panalungtikan ...

Dahmani sareng Bohbot dina pangajaran anu kami bahaskeun parantos ngempelkeun seueur inpormasi anu utamina di handap ieu:

  • Data ti questionnaires dibandingkeun sareng jumlah jam panggunaan panunjuk satelit, persépsi gumantung kana kagunaanana sareng persépsi tina gaduh rasa orientasi.
  • Tes komputerisasi pikeun nguji kaahlian orientasi, jalur diajar sareng jinis strategi orientasi anu dianggo.

Sadaya ujian ieu, skala sareng angket dikaluarkeun dua kali, hiji-taun 3 taun, pikeun ningali perobihan langkung waktos.

Hayu urang ayeuna ningali hasil:

  • Jalma anu ngaku ngagunakeun sat nav nav ogé nyaéta jalma anu dina tés komputerisasi dina orientasi nganggo perang anu kirang pikeun ngagunakeun strategi mnemonic spatial. Angka ieu ogé dikonfirmasi ogé ku korelasi turunna skor dina teks berkomputer (antara dua survey saatos 3 taun) ka jumlah pangguna navigator (salawasna langkung ti 3 taun). Istilah sanésna, beuki seueur jalma anu nganggo panunjuk salami 3 taun anu dipiharep ku riset, langkung kaahlian orientasi aranjeunna dina tés komputerisasi rusak.
  • Nalika pamakéan navigator satelit naék, panggunaan strategi stimulasi-responsip ningkat (sabalikna tina ngagunakeun strategi mnemonic spasial anu nyirep). Ieu kusabab navigasi GPS sigana sami sareng ngagunakeun strategi stimulan-responsulus atanapi, sahenteuna, éta tindakan dina sistem otak sorangan.
  • Jalma anu ngagunakeun GPS langkung seueur kirang tiasa ngartos titik rujukan pikeun milarian jalan
  • Nalika jumlah jam pananggalan satelit ningkat, kamampuan diajar rute anyar turun.

Gemblengna, hasil panelitian ieu nunjukkeun yén panggunaan teratur panunjuk arah satelit jadi badé diajar diajar rute énggal sareng orientasi urang sorangan.

Mimitian ngetik sareng pencét Lebetkeun pikeun milarian